NOVA POVIJEST ROBNE KUĆE

Harrods prodan emiru s tri žene i 27 djece

Dosadašnji vlasnik tajkun Mohamed al-Fayed poželio je konačno u mirovinu i od sumanutog se radnog ritma povlači u 77. godini
 Reuters

Tajkun Mohamed al-Fayed poželio je u 77. godini života otići u mirovinu pa je prodao poznatu londonsku robnu kuću Harrods, koja ga je od najobičnijeg egipatskog lovaša učinila prihvatljivijim u očima izbirljivih Britanaca.

Robna je kuća prodana pod okriljem noći - naime, ugovor o prodaji za čak milijardu i pol funti (više od 12 i pol milijardi kuna) potpisan u tri sata poslije ponoći. Novi je vlasnik katarska tvrtka Qatar Holding, kojoj je na čelu ludo bogat šeik Hamad bin Khalifa bin Hamad Abdullah bin Jassim bin Muhammed al-Thani - suprug triju žena i otac 27-ero djece. Radi jednostavnosti zovu ga šeik Hamad, a on je, ni manje ni više, katarski emir.

Al-Fayed je prodaju uvjetovao jednim poprilično plemenitim uvjetom uzmemo li u obzir da je riječ o biznismenima - novi vlasnik ne smije otpuštati radnike ili im smanjivati plaću. Tražio je kupca koji će u isto vrijeme imati novca da iskešira za robnu kuću, ali i financijske rezerve za daljnja ulaganja u Harrods. Doduše, al-Fayed je isprva tražio dvije milijarde.

Nisu celebrityji

Bogati Katarci to ne smatraju nekakvim teškim uvjetima. Katar je emirat smješten na poluotoku Golfskog zaljeva, a bogat je naftom te posebno prirodnim plinom, čiji su proizvodnja i izvoz procvali u devedesetima. Prema prihodima po stanovniku, Katar je zemlja kojoj možemo samo zavidjeti.

Šeik Hamad, emir koji voli ulagati u kvalitetne i poznate brendove poput Porschea, ne živi poput celebrityja i nikada nije viđen u društvu svojih supruga. Naime, samo se jedna od tri šeikove žene pojavljuje u javnosti, a riječ je o šeici Mozah bint Nasser al-Missned, diplomiranoj sociologinji koja se za tada još nasljednika Hamada udala u 18. godini.

Tako različita od ostalih

Bez obzira na udaju, Mozah je završila fakultet devet godina nakon toga, a do tada je već počela ispunjavati svoje brojne bračno-kraljevske dužnosti, s obzirom na to da je upravo ona odabrana pred prvom šeikovom suprugom da predstavlja sve njegove žene. Rodila je sedmero djece, petero sinova te dvije kćeri, a upravo je njezin prvorođeni sin Tamim Bin Hamad al-Thani katarski prestolonasljednik.

Mozah za razliku od drugih emirovih supruga, ne mora nositi muslimanski veo.

Angažirana je u brojnim organizacijama, predsjednica je Katarske organizacije za obrazovanje, znanost i društvenu znanost, Arapske demokratske organizacije te izaslanica specijalne UNESCO-ove organizacije za osnovno i visoko obrazovanje. Iako šeik Hamad ima tri supruge koje bi, ne sumnjamo, rado pod svoje skute uzele Harrods prepun vrhunskih modnih krpica, pretpostavlja se da će one u njih dolaziti isključivo kao kupci.

Osim, opet, povlaštene, iskusne i sposobne Mozah.

U Harrodsu godišnje kupuje 15 milijuna ljudi

Robna kuća Harrods uvijek je težila luksuzu, jer je, naime, izvorno bila otvorena 1834. godine u londonskom East Endu, tada predgrađu Londona opisivanom kao dio grada u koji gospoda ne zalaze. Vlasnik Charles Henry Harrod jedva je čekao pobjeći iz tog dijela Londona pa je ugrabio priliku 1849. Njegov je sin Charles Digby Harrod počeo s prodajom medicinskih pripravaka, parfema, voća i povrća, pa je do 1880. imao stotinjak zaposlenih. Danas se Harrods prostire na sedam katova s oko 90 tisuća četvornog metra prodajnog prostora te oko 330 odjela. Godišnje Harrods ima čak 15 milijuna kupaca.

Mohamed al-Fayed: Smiješni biznismen kojega britanski političari preziru

Mohamed al-Fayed Harrods je vodio punih 25 godina i oduvijek je bio pomalo ekscentričan, no svjetska je javnost upoznala njegov lik i djelo nakon što je poginula omiljena i neprežaljena britanska princeza Diana.

Otac je Dodija al-Fayeda, zaručnika princeze Diane koji se kobne večeri 1997. godine s princezom vozio u Mercedesu pariškim ulicama, kada su bježali od neumornih paparazza te poginuli. Za razliku od pogreba Lady Di, koji je bio masovno medijski popraćen, pogreb Dodija al-Fayeda obavljen je u najužem krugu dok je vijest o tragediji još obilazila svijet. No, dok je rodbina princeze Diane ubrzo nakon pogreba utihnula, Dodijev otac bivao je sve glasniji te nikada nije odustao od tvrdnje da su njegova sina i zaručnicu mu Dianu ubili Britanci koji nisu mogli provariti činjenicu da će se majka prestolonasljednika britanske krune udati za egipatskog tajkuna.

Mohamed al-Fayed tvrdoglav je i pomalo djetinjast biznismen s nevjerojatnim talentom za trgovinu. Iako je godinama živio u Londonu, političari su mu uvijek osporavali pravo na putovnicu. Željeli su ga otjerati iz zemlje.

Što se tiče vođenja Harrodsa, zamjerali su mu da je “poegipćanio” ovu londonsku modnu kuću, a posebno su smiješni njegovi zahtjevi da na svakom katu Harrodsa stoji njegova slika. Kažu da su u Harrodsu prije njega kupci bili elita, a poslije njega clebrityji i svatko drugi s dovoljno gotovine. Drugim riječima, učinio ju je manje snobovskom, a više popularnom.

Al-Fayed je oženjen Finkinjom Heini Wathén od 1985. godine (to mu je drugi brak), s kojom ima dvije kćeri i dva sina te još dvoje unučadi. ( J. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 15:40