SUĐENJE TAJKUNU

Playboy milijarder ipak će izbjeći smrt vješanjem?

Suzanne Tamim postala je popularna sredinom devedesetih, kada je pobijedila na libanonskom televizijskom natjecanju pjevačkih talenata, showu koji gleda cijeli arapski svijet

Egipatski političar i milijarder Hisham Talaat Moustafa dao je prije godinu dana ubiti pop-zvijezdu Suzanne Tamim s kojom je ljubovao, osuđen je na smrt vješnjem, ali se žalio i cijeli arapski svijet ponovo prati suđenje.

To je zaplet kao iz sapunice koja drži Egipćane prikovane pred televizorom tijekom ramadana; prekrasna pop-zvijezda problematične prošlosti, plejboj milijarder koji se u nju zaljubljuje i prljavo, krvavo ubojstvo u Dubaiju koje potresa javnost.

‘CSI Dubai’ na djelu

Glavni likovi su Hisham Talaat Moustafa (49), egipatski političar, trgovac nekretninama i milijarder, ujedno blizak prijatelj egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, i tridesetogodišnja libanonska pjevačica Suzanne Tamim. Ona je prošle godine 28. lipnja pronađena prerezana vrata u svojem luksuznom stanu u sklopu kompleksa Jumeirah Beach Residence resorta u Dubaiju. Za ubojstvo je optužen Moustafa, koji je navodno platio dva milijuna dolara bivšem egipatskom policajcu Mohsenu el-Sukkariju da ubije njegovu ljubavnicu koja ga je odlučila napustiti.

Dvojac je proglašen krivim i osuđen na smrt vješanjem. No, uložili su žalbu zbog nezakonitih pravnih procedura i nedostatka dokaza te je ovaj tjedan suđenje ponovo počelo.

- To se nije dogodilo. Ništa od toga nije točno - rekao je Moustafa na sudu, odjeven u bijelu zatvoreničku odjeću i iza rešetaka kaveza u kojem on i Sukkari sjede tijekom suđenja. Ubojstvo Suzanne Tamim izazvalo je pravu senzaciju kad su fotografije njezina tijela koje beživotno visi s kreveta preplavile sve tablode na Bliskom istoku.

Ona je postala popularna sredinom devedesetih, kada je pobijedila na libanonskom televizijskom natjecanju pjevačkih talenata, showu koji gleda cijeli arapski svijet. Publika je obožavala njezinu ljepotu i glas. Kako je postajala sve slavnija, komplicirao se i njen privatni život. Bila je udana nekoliko puta, a izgleda da ju je paralelna veza s iračkim šampionom kick-boxa Riyadhom al-Azzawijem i Moustafom na kraju došla glave.

Tražio je njezinu glavu

Moustafa, koji sjedi u Parlamentu kao član vladajuće Nacionalne demokratske stranke, jako je blizak s Mubarakovim sinom Gamalom, kao i sa samim predsjednikom. Mubarakov režim inače je ozloglašen po (pre)bliskim vezama s bogatim poslovnim ljudima i Moustafa nije bio iznimka.

Milijarder i Suzanne postali su ljubavnici i bili u vezi nekoliko mjeseci prije nego što je ona odlučila da joj je dosta. Ubrzo nakon toga zaručila se za al-Azzawija, kojeg je upoznala u luksuznoj robnoj kući Harrods u Londonu. Moustafa takve vijesti nije primio mirno. U najmanju ruku. Od Sukkarija je navodno tražio ne samo da ubije njegovu nevjernu ljubav nego da mu donese i njezinu glavu prije nego što mu isplati pozamašan honorar. Sukkari ju je uhodio i nakon što je kupio nož, ušao je trikom u njen stan. Tvrdio je da radi za vlasnika kompleksa. Nekoliko sati kasnije Suzanne je pronađena prerezana vrata i s mnogo ubodnih rana po tijelu. Policija iz Dubaija riješila je slučaj nakon što je pronašla Sukkarijev otisak stopala na mjestu zločina i slijedila trag do dućana gdje je kupio cipele. Moustafa je uhićen u rujnu prošle godine i oduzet mu je zastupnički imunitet kako bi mu se moglo suditi zajedno sa Sukkarijem.

Veliki test za pravni sustav

Među dokazima su se našli i snimljeni razgovori između njih dvojice, gdje razrađuju plan o obojstvu, koje je Sukkari snimio. Priložene su i snimke videonadzora na kojima se vidi kako Sukkari ulazi u stan pjevačice i izlazi iz njega na dan njezina ubojstva.

Tijekom ispitivanja Sukkari je priznao ubojstvo i rekao da ga je unajmio Moustafa. Istražiteljima je rekao kako je od njega zatražio da odreže glavu njegovoj bivšoj ljubavnici.

Ponovljeno suđenje opčinilo je Bliski istok jer se muškarci poput Moustafe doživaljvaju kao nedodirljive figure iznad zakona. Prošlogodišnja presuda vješanjem bila je stoga veliki šok. Sada će se vidjeti hoće li se egipatski pravni sustav držati pravde, zakona i dokaza ili će režim pustiti na slobodu svog prijatelja i donatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 23:45