PREKOMJERNA SILA

FBI pokrenuo istragu nakon snimke brutalnog premlaćivanja studenta

Šokantan video u kojem policajci brutalno premlaćuju studenta koji leži na podu uzdrmao je cijelu američku javnost i natjerao FBI na početak istrage o prekomjernoj uporabi sile.

Student John McKenna još se oporavlja od ozljeda nakon što su ga tri interventna policajca napadala i izudarala s pendrecima iako im nije pružao otpor, piše Daily Mail.

Dvadesetjednogodišnjak je pretučen je do nesvjestice, a liječnici su s osam šavova zatvorili ranu na njegovoj glavi Također, unatoč tome što nije provocirao policiju rečeno mu je da je uhićen te da ne diže previše panike oko svojih ozljeda jer bi u suprotnom 'policajci morali ispuniti više papirologije'.

Prekomjernu uporabu sile snimile su sigurnosne kamere, a objavila ju je televizijska kuća U.S. TV. U priču se uključio i FBI koji je pokrenuo istragu.

Incident se dogodio nakon košarkaške utakmice između momčadi Sveučilišta Maryland te Duke, 3. ožujka ove godine. Policija je izašla na ulice nakon dojave o mogućim neredima, a na snimci se vidi McKenna kako se približava policajcu na konju. Nije poznato što mu je policajac rekao, no McKenna se povlači uza zid sa spuštenim rukama kada se u tom trenutku tri redarstvenika zalijeću na studenta prve godine.

McKenna pada na pod, no policajci ga nastavljaju tuči. Nakon što je uhićen premješten je u 'maricu' te je tek kasnije prevezen u bolnicu.

Njegov odvjetnik tvrdi kako policijski izvještaj navodi da je student 'udario policajce i konje te im nanio lakše ozlijede'. Također, McKennove se povrede u izvještaju karakteriziraju kao 'lakše', a dobio ih je 'kada su mu konji vratili udarac'. Policajci ističu i da je McKenna namjerno huškao masu na otpor.

- Na putu do zatvora, policajci su mu maknuli zavoje s glave i rekli mu 'da ako se večeras želi vratiti doma, ne smije pričati o ozljedama - izjavio je Chris Griffiths, McKennin odvjetnik koji tvrdi kako se fizičko zlostavljanje nastavilo i izvan oka kamere. Sve optužbe protiv 21-godišnjeg studenta odbačene su.

Zapovjednik policijskih snaga okruga Prince George, Robert Hylton, poslao je jednog od policajaca zlostavljača na plaćeni dopust te odmah pokrenuo istragu u koju se kasnije uključio i FBI.

- Vrlo sam šokiran i razočaran postupkom svojih policajaca koji sam vidio na snimci - objasnio je Hylton.

Dodaje kako će redarstvenici uključeni u ovaj incident vrlo vjerojatno ostati bez posla, iako McKennina obitelj želi strožu kasnu.

- Neki trebaju ići, neki moraju biti izbačeni iz sile, a preostali bi trebali biti upućeni u to da sila nije uvijek potrebna te da je brutalnost uvijek pogrešna - stoji u priopćenju McKennine obitelji.

S njima se slažu i studenti očevici koji tvrde kako je policija samo čekala da im se pruži prilika te su 'frustracije' liječili na nedužnim prolaznicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:28