BIN LADEN INTERNETA

Duhovni vođa Al-Qa’ide pronađen i ubijen: Al-Awlaki krio se u Jemenu, a u napadu je poginula i njegova pratnja

Posljednje zaduženje tororističkog vođe rođenog u SAD-u bile su inozemne operacije u skupini Al-Qa’ide Arapskog poluotoka
 AP

SANA - Anwar al-Awlaki, jedan od ključnih vođa zloglasne terorističke skupine Al-Qa’ida na Arapskom poluotoku (AQAP), ubijen je u Jemenu, objavilo je ministarstvo obrane te zemlje.

No, okolnosti Awlakijeve smrti, koja se smatra najznačajnijim udarom na al-Qaidu nakon ubojstva Osame bin Ladena u Pakistanu u svibnju ove godine, zasad još uvijek nisu poznate.

Jemensko ministarstvo obrane u svom je šturom i tajnovitom priopćenju objavilo da je al-Awlaki, kojeg se smatra jednim od najtraženijih terorista današnjice, ‘ubijen zajedno s još nekoliko svojih kolega’.

Prema plemenskim izvorima, na koje se poziva novinska agencija AFP, ubijen je u zračnom napadu, no postoje zbunjujući podaci o točnoj lokaciji napada. Prema nekim informacijama al-Awlaki je ubijen u provinciji Marib, dok su drugi izvještaji nešto detaljniji i tvrde da je skončao nedaleko grada Khashefa, udaljenog oko 140 kilometara od Sane, glavnog grada Jemena.

Prema toj verziji, al-Awlaki je putovao u konvoju od dva automobila graničnim područjem između provincija Marib i al-Jawf, koje su poznate po slaboj vladinoj kontroli i prisutnosti al-Qa’idinih militanata. Nije poznato ni tko je točno ‘povukao okidač’. Iako se pojavila mogućnost da je al-Awlaki, koji je imao i američko i jemensko državljanstvo, ubijen u napadu jemenskih snaga, a više izvještaja govori u prilog tome da je al-Awlaki ubijen u napadu američke bespilotne letjelice, koje već neko vrijeme intenzivno nadlijeću Jemen.

Naime, jedan od neimenovanih američkh dužnosnika istaknuo je kako je taj ‘duhovni vođa’ AQAP-a ubijen u napadu američke bespilotne letjelice i zrakoplova, dok je jedan drugi, također anoniman, ocjenio kako je ‘ovo odličan dan za Ameriku’. Jedino što se sigurno zna je to da je ‘operacija’ započela u 9.55 ujutro. Navodno su za nju znale ili čak sudjelovale i jemenske vlasti, u čijim se rukama al-Awlakijevo tijelo nalazi.

Anwar al-Awlaki, kojeg su zbog njegovih zapaljivih i nasilnih propovjedi i Facebook objava nazivali ‘Osama bin Laden interneta’, rođen je 1971. u američkoj saveznoj državi New Mexico, gdje je njegov otac Nasser, koji će kasnije postati ministar poljoprivrede u Jemenu, studirao.

Kad mu je bilo sedam godina njegova se obitelj preselila u Jemen, gdje se al-Awlaki posvetio izučavanju islama. U SAD se vratio na studij.

Za rođakinju iz Jemena oženio se 1994., otprilike u isto vrijeme kad je započeo ‘turneju’ po džamijama u Americi. I bio je zaista neumoran - prvo je radio kao imam u Islamskom društvu Denvera, pa u džamiji u Fort Collinsu u Coloradu, da bi se 1996. vratio u San Diego u džamiju Masjid Ar-Ribat al-Islami. Tamo je proveo četiri godine, a njegove gorljive propovjedi dolazili su slušati i Khalid al-Midhar i Nawaf al-Hazmi, dva buduća otmičara zrakoplova 11. rujna, s kojima je navodno održavao i podugačke sastanke. Početkom 2001. ponovno je promijenio džamiju - završio je u Falls Churchu u Virginiji, gdje je njegove propovijedi pohodio i treći otmičar Hani Hanjour.

Al-Awlaki se, naposljetku, 2002. preselio u Britaniju, gdje je zarađivao propovjedima, koje su imale veliki publicitet među mladim muslimana. No, u nedostatku novaca, karizmatični propovjednik se 2004. sa suprugom i djecom vratio u Jemen, u selo svojih predaka u južnoj jemenskoj provinciji Shabwa. Ubrzo se zaposlio kao predavač na Sveučilištu al-Iman, sunitskoj religioznoj školi koju je vodio Abdul-Majid al-Zindani, vjerski učenjak kojeg su i SAD i UN označili kao ‘terorista’ zbog njegovih veza s al-Qa’idom (jedan od njegovih učenika bio je i John Walker Lindh, poznatiji pod nadimkom ‘američki taliban’).

No, jemenske su vlasti držale al-Awlakija na oku. Uhitile su ga u kolovozu 2006. zbog optužbi da je sudjelovao u planiranju otmice američkog vojnog atašea. U zatvoru su ga držali 18 mjeseci, tijekom tog perioda ispitivao ga je i FBI, no na kraju je pušten na slobodu iako su američke vlasti tražile produženje pritvora.

Al-Awlakijeve poruke od tada su postajale sve žešće - prepune podrške nasilju, poziva na borbu protiv američkog prisustva u Afganistanu i Iraku te ubijanja muslimana u tajnim operacijama u Pakistanu i Jemenu. Na nasilje je pozivao i preko svog Facebook profila, knjižica i CD-a, uključujući onaj pod nazivom ‘44 načina kako podržati džihad’, a koje su se kasnije često pronalazile kod osuđenih militanata u SAD-u, Britaniji i Kanadi. U jednom trenutku internetom je navodno kolalo oko dvije tisuće njegovih snimaka.

Al-Awlaki je, pokazalo se, održavao i ‘pojedinačna savjetovanja’. Imao je prste u napadu u američkoj vojnoj bazi Fort Hood u Texasu 2009., kad je psihijatar Nidal Malik Hasan ubio 13 ljudi. Awlaki je Hasanu davao savjete o vjeri putem elektronske pošte (navodno su izmjenili 18 mailova), a Hasan je dolazio i na njegove propovjedi u Virginiju. Nakon napada, al-Awlaki je Hasana nazivao junakom koji je izveo hrabru operaciju. Pod svjetla reflektora vratio se opet u siječnju prošle godine, kad su američke vlasti rekle da se al-Awlaki susretao i s Umarom Faroukom Abdulmutallabom, mladim Nigerijcem koji je na Božić 2009. pokušao izvesti napad na letu za Detroit, i to bombom koju je sakrio u svojim gaćama.

Koliko su al-Awlakijeve riječe bile opasne dokazuje i neuspjeli napad Faisala Shahzada, Amerikanca pakistanskog podrijetla, na prepuni Times Square u New Yorku u svibnju prošle godine. Shahzad je, naime, priznao da je inspiraciju pronašao u Awlakiju.

Zbog svega navedenog ‘duhovni vođa’ AQAP-a al-Awlaki dozlogrdio je američkim vlastima, koje ga već neko vrijeme love. Uostalom, i američki predsjednik Barack Obama je u travnju prošle godine navodno autorizirao CIA-u da ubije al-Awlakija, čime je on postao prvi američki državljanin koji je proglašen legalnom metom napada u godinama nakon 11. rujna 2001. Jedan od američkih napada al-Awlaki je dosad već uspio preživjeti, i to zahvaljujući tome što je zamijenio svoj automobil s jednim svojim kolegom. Zbog te dozvole za ubijanje, pobunila se i al-Awlakijeva obitelj, koja je pokušala ishoditi pravo da mu se sudi na sudu i zabranu da ga se ubije.

Na al-Awlakija su se u konačnici ozbiljno obrušile i jemenske vlasti, koje su ga ove godine u odsutnosti osudile na 10 godina zatvora zbog poticanja na ubijanje stranaca.

Obnovu sudskog procesa traže još dvoje osuđenih

Al-Awlaki je nekoliko puta navodno bio uhićen i zbog korištenja usluga prostitutki. Prvi put je uhićen zbog druženja s noćnom damom 1996. godine, kad je trebao platiti 400 dolara kazne te ući u program edukacije o AIDS-u. Drugi put su ga uhvatili s prstima u pekmezu 1997., kad je osuđen na tri godine uvjetne kazne. Ponovno je morao i platiti globu, ovaj put samo 240 dolara, a dosuđeno mu je i 12 dana društvenog rada.

Otmičari zrakoplova - 11. rujna 2001.

Na al-Awlakijeve propovijedi navodno su dolazila trojica otmičara zrakoplova koji su izveli napad na SAD 11. rujna. Mladi elokventni imam propovijedao je, među ostalim, u džamiji Ar-Ribat Al-Islami u Kaliforniji. Prema nekim izvorima, al-Awlaki se i privatno sastao s dvojicom napadača u San Diegu. Moguće je da je znao da planiraju napade na New York i Washington.

Ubojica iz Fort Hooda - 5. studenoga 2009.

I ubojica iz Fort Hooda Nidal Malik Hasan bio je na njegovu bogoslužju. Američki obavještajci presreli su najmanje 18 e-mailova između al-Awlakija i Hasana, razmijenjenih prije masakra u američkoj vojnoj bazi u studenome 2009. ‘Jedva čekam da budemo zajedno na nebu’, napisao je Hasan svom duhovnom vođi. Al-Awlaki je naknadno hvalio Hasanov pohod.

Božićni bombaš - 25. prosinca 2009.

Istražitelji u slučaju bombaša Umara Faruka Abdulmutalaba, koji je na Božić 2009. pokušao detonirati bombu u zrakoplovu nad Detroitom, u čemu su ga spriječili putnici, ustvrdili su da je al-Awlaki bio jedan od ‘trenera’ nigerijskom studentu Abdulmutalabu. Tvrde da su se susreli i da je al-Awlaki pomogao u planiranju napada i ponudio vjersko opravdanje za njega.

Bombaš s Times Squarea - svibanj 2010.

Američki državljanin pakistanskih korijena Faisal Šahzad priznao je krivnju za pokušaj terorističkog napada na njujorškom Times Squareu u svibnju 2010. Plan je propao jer su dvojica prodavača uočila autobombu i upozorila policiju. Istražitelji tvrde da im je rekao da ga je za čin inspirirao al-Awlaki. Neki izvori tvrdili su i da je Šahzad kontaktirao vjerskog učitelja preko interneta.

(A. Handabaka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:12