RASKOŠ U DOMU GADAFIJEVE KĆERKE

Zlatni kauč kao morska sirena s Ajišinim licem...

Nakon pada režima javnosti su predstavljeni domovi obitelji Gadafi

TRIPOLI - Afrički vladari poznati su po bizarnom ukusu - ili je možda bolje reći neukusu - kad je riječ o nekretninama i pokretninama koje ‘krase’ njihov životni prostor.

Pokazalo se to prije nekoliko mjeseci u slučaju palog egipatskog autokrata Hosnija Mubaraka kad su objavljene fotografije njegove vile pune zlata, mramora i svakojakih kičastih detalja.

No, nakon ulaska kamera u njegovu rezidenciju, pokazalo se kako je Moamar Gadafi ipak nenadmašan po tom pitanju. Pozlaćene brončane statue, mlatilica za muhe s paunovim perom, zlatni slon, zlatni pištolji... Kipovi u liku Gadafija samog, gomila nakita i zlatni čajni stolić...

To su samo neki od predmeta na koje su pobunjenici naišli kad su upali u njegovu rezidenciju. Djeca, čini se, dijele očev ukus. Tako je u domu Gadafijeve jedine kćeri Ajiše pronađen zlatni kauč i statua sirene s njezinim licem. Ajiša je u bijegu.

Gadafijeva vila u južnom dijelu grada, koju je kasnije dao sinu Mutasimu, okružena je prekrasnim vrtom i bazenom s jacuzzijem.

No, vrt je tu da prikrije ulaze u bunker i mrežu podzemnih tunela. - Uvijek smo mislili da ponekad hoda ispod naših kuća - kažu susjedi. Kad su pobunjenici ušli u vilu, među ostalim, pronašli su kolekciju Playboyja i praznu kutiju piva Corona.

Peter York, autor knjige “Diktatorski domovi”, čije je djelo naglo dobilo na publicetetu, kaže kako je pravilo broj jedan za uređenje diktatorske vile - “sa zlatom ne možete pretjerati”. Broj dva je da sve mora biti predimenzionirano. - Cilj tog blještavila je da impresionira, ali i zastraši podanike i protivnike - kaže York.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:38