AMERIČKI POLICIJSKI HEROJ

Superpolicajac Bratton: Britanci, ja ću vašu zemlju izvući iz krize

Prisutni su ljutnja, razočaranje i doza nepovjerenja jer britanska policija zna i sama čuvati red, rekao je Ian Hanson u ime Metropolitan policije

Vijest da Bill Bratton, američki superpolicajac, dolazi u Ujedinjeno Kraljevstvo u britanskim policijskim redovima nije dočekana s oduševljenjem. Britanski premijer David Cameron najavio je suradnju s Brattonom, s kojim će se u Londonu sresti idući mjesec, kako bi se ubuduće izbjegli neredi kakvi su prošlog tjedna šokirali ne samo britansku, nego i svjetsku javnost. No, u Metropolitan policiji, koja je nakon intervencije čak 16.000 policajaca uspješno ugušila nerede u Londonu i ostalim gradovima Velike Britanije, tvrde da nema potrebe za dovođenjem “nekoga udaljenog 5000 milja”.

Suprotna mišljenja

“Prisutni su ljutnja, razočaranje i doza nepovjerenja. Ono što smo prošli tjedan doživjeli bila je odlična akcija britanske policije”, rekao je Ian Hanson u ime Metropolitan policije. Odluku da se dovede Brattona nazvao je “šamarom” britanskim policijskim snagama za koje je prošlotjedni slučaj bio najveća akcija u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, premijer Cameron istaknuo je da Bratton neće biti stalni pripadnik britanskih policijskih snaga, nego će samo raditi na rješavanju problema u kojima se Britanija našla. Naime, sa scenarijem vrlo sličnim onome koji je prošloga tjedna potresao Britaniju Bratton se susreo više puta u svojoj dugogodišnjoj karijeri šefa policije Bostona, New Yorka i Los Angelesa. Ozbiljan kriminal na njujorškim ulicama smanjio je za gotovo 30%. Ipak, superpolicajac najviše se proslavio vraćanjem zakona i reda u Los Angeles nakon nereda 1992., kada su gradske bande uvelike ugrozile sigurnost stanovništva.

Unatoč kritikama britanske policije u kojoj tvrde kako činjenica da u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje postoji 400 bandi dokazuje da Bratton nije u potpunosti riješio problem, ova je američka policijska zvijezda za dnevni list The Guardian izjavila: “Ono što se događa u Britaniji i stanje u policiji slika su i prilika onoga što se događalo u New Yorku i Los Angelesu”.

Bratton je svoju policijsku karijeru započeo 1970. u Bostonu. Na vodeću poziciju u bostonskoj policiji došao je deset godina poslije. Međunarodnu reputaciju stekao je zbog uspješne reorganizacije policijskih odjela kojom je omogućio suzbijanje kriminala devedesetih godina. O njegovu uspjehu svjedoči činjenica da je postigao najveće smanjenje kriminala u povijesti New Yorka. Na čelo LAPD-ja, policije Los Angelesa, postavljen je 2002. Već u prve dvije godine, od ukupno sedam godina djelovanja, stopu kriminala u Los Angelesu smanjio je za 13%.

Pritisak na bande

Iako se mnogi pitaju zašto se borba s bandama i huliganima te sprječavanje ponovnih nereda ne prepusti britanskim profesionalcima, Billu Brattonu suradnja s Ujedinjenim Kraljevstvom nije strana. U posljednjih 20 godina više je puta surađivao s britanskom policijom, a prije dvije godine kraljica Elizabeta II. dodijelila mu je orden časti.

Ograničeni budžet

Šezdesettrogodišnji Bratton istaknuo je da Britaniju može izvući iz krize, a stopu kriminala smanjiti unatoč smanjenom budžetu. Nakon prošlotjednih nereda u zemlji će provesti “transformaciju”. Isto tako, priznaje da bi vrlo rado bio na čelu Metropolitan policije. Naime, to je mjesto sada slobodno nakon što je bivša čelna osoba britanske policije, Sir Paul Stephenson, dao ostavku usred skandala hakiranja telefona, nezakonite prakse koju su koristile barem jedne novine medijskog magnata Ruperta Murdocha. Ipak, ministrica unutarnjih poslova Theresa May na tom mjestu ne želi osobu koja nije iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Nesklad odnosa

Jedna od posljedica nereda svakako je nesklad u odnosima između torijevaca i britanske policije. U svome prošlotjednom obraćanju parlamentu Cameron je kritizirao policiju, što policijski čelnici nisu dobro prihvatili. Ovih se dana raspravlja o tome tko je kriv za kašnjenje u suzbijanju nereda, a tko zaslužan za njihovu kontrolu. Camerona se napada i zbog smanjenja budžeta kojem je pribjegao prije nekoliko mjeseci najavivši svoju ideju o velikom društvu u kojem je veća odgovornost na lokalnim zajednicama. No, za policiju to znači manje novca i manje policijskih djelatnika. Ipak, američki superpolicajac Bratton ističe da to za njega nije problem. “Iz krize dolaze prilike. Ako želite ubrzati proces promjene, ništa tome ne ide u prilog kao kriza”, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 03:54