SPUŠTENI REJTING

Grčka u djelomičnom bankrotu, političari iznose svoju imovinu

 AFP

Grčka je od jučer u statusu kontroliranog bankrota. Standard & Poor’s (S&P), međunarodna agencija za ocjenu kreditne sposobnosti, spustila je rejting grčkih državnih obveznica na SD (selective default), dok su papiri koji se odnose na dugovanja privatnom sektoru dobili najnižu ocjenu D.

Međunarodna financijska zajednica ostala je prilično hladna na takav razvoj događaja jer se nije dogodilo ništa neočekivano. Standard & Poor’sovo spuštanje grčkog rejtinga drugo je zaredom, nakon što ga je prošli tjedan spustila agencija Fitch.

Iz S&P-a su poručili da je snižavanje grčkog rejtinga posljedica retroaktivne akcije vlade u Ateni koja je prihvaćanje zahtjeva koje joj je postavila EU uvjetovala time da vlasnici grčkih obveznica prihvate uvjete grčkog zakona u skladu s kojim su obveznice izdane. Prevedeno na jezik novca i brojki to znači da vlasnici grčkih obveznica mogu očekivati da će se njihova vrijednost smanjiti za vjerojatnih 75 posto.

Grčke obveznice

Grčko ministarstvo financija u svom je priopćenju od ponedjeljka poručilo da posljednje rušenje boniteta neće utjecati na likvidnost grčkih banaka jer je Grčka središnja banka predvidjela takav razvoj događaja i uz pomoć Europskog fonda spasa (EFSF) osigurala dovoljnu količinu novca u sustavu.

“Grčka će ostati u statusu ‘djelomičnog bankrota’ do 12. ožujka, kada većini vlasnika grčkih obveznica istječe ponuda za zamjenu dužničkih papira (obveznicama manje vrijednosti). Nakon toga i nakon završetka pregovora s privatnim vjerovnicima, očekuje se da će grčki rejting krenuti naviše”, piše u priopćenju ministarstva.

Muke po kancelarki

Dan ranije njemačka kancelarka Angela Merkel s priličnom se mukom u Bundestagu izborila za prihvaćanje novog, 130 milijardi eura teškog paketa pomoći Grčkoj. Alternativa je bilo tjeranje Grčke iz eurozone, a to je akcija koja bi, smatra Merkel, za sobom povukla “neizračunljive posljedice”.

Pritisak na Merkel bio je još snažniji zbog toga što je u nekoliko neformalnih razgovora, koje je njemačkoj javnosti prenio münchenski dnevnik Süddeutsche Zeitung, njemački ministar financija Wolfgang Schäuble rekao kako smatra da bi Grčkoj bilo bolje da istupi iz eurozone. Sličnu je ideju bio iznio i ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich u posljednjem broju tjednika Spiegel.

S odlukom prihvaćenom u Bundestagu Merkel je ovog petka trebala sudjelovati na na EU summitu u Bruxellesu, gdje bi joj ta odluka poslužila kao dodatni alat da pritisne europske ministre financija kako bi pristali Grčku spasiti od nekontroliranog financijskog raspada.

Njemačka nespremnost

Summit je, međutim, otkazan “do daljnjega”, navodno zbog njemačke nespremnosti da ponovo raspravlja o sredstvima za Europski stabilizacijski mehanizam.

Europska politička zajednica s nelagodom je prihvatila vijest da je dio grčkih parlamentaraca već prebacio svoju imovinu iz Grčke. Tu njihovu akciju javnosti je otkrio grčki ministar financija Evengelos Venizelos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 00:32