PREGOVORI TRAJALI 12H!

Odobrili drugu ratu kredita Grčkoj: U Atenu stiže 130 milijardi eura SPASA OD BANKROTA

Dogovoreno je i smanjivanje grčkog duga na 120,5 posto BDP-a do 2020. godine
 AFP PHOTO/GEORGES GOBET

BRUXELLES - Nakon više od 12 sati pregovora, ministri financija država eurozone odlučili su u utorak dati Grčkoj drugu financijsku pomoć u iznosu od 130 milijardi eura kako bi je spasili od potencijalnog bankrota idućeg mjeseca, javlja AP.

Čelnici eurozone i Međunarodni monetarni fond, koji će dati novac za drugu ratu grčkog kredita, nadaju se kako će novi program napokon vratiti Grčku u položaj u kojem može sama preživjeti bez vanjske pomoći te osigurati svoje mjesto u Europskoj uniji. Razgovori ministara financija iz Grčke te ostalih 16 zemalja eurozone u Bruxellesu trajali su do utorka rano ujutro.

Osim dobivanja novog kredita pomoći, službena će Atena od banaka i drugih investicijskih fondova zatražiti oprost duga od 107 milijardi eura dok će Europska centralna banka i druge nacionalne središnje banke eurozone odustati od svojih potraživanja.

Tijekom razgovora dogovoreno je i smanjivanje grčkog duga na 120,5 posto BDP-a do 2020. godine. Trenutačno se dug Grčke procjenjuje na više od 160 posto BDP-a.

Iako se ranije govorilo kako ni ova druga pomoć neće spasiti Grčku od bankrota zbog prevelike rupe u proračunu, od nekoliko milijardi dolara, privatni vjerovnici su najavili kako će pristati na još već otpis duga. Euro je nakon objave odobrenja pomoći odmah skočio za 0,5 posto u odnosu na dolar i time nadoknadio pad koje je pretrpio dok su pregovori trajali.

- Ono nije nimalo lak program, riječ je o vrlo ambicioznom projektu - rekla je Christine Lagarde, šefica MMF-a, te dodala kako još uvijek postoji značajni rizik da se grčka ekonomija neće oporaviti tako brzo kako međunarodni kreditori očekuju.

Od 130 milijardi eura pomoći, oko 23 milijarde su namijenjene dokapitalizaciji grčkih banaka, a manji dio oko 5,7 milijardi eura za plaćanje kamata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 00:27