EU GIGANTI U SVAĐI

Brown: Sarkozy, ne dam ti City i ne dolazi u goste

Nicolas Sarkozy podcjenjuje Uniju i dovodi u pitanje nepristranost povjerenika za unutarnje tržište. Velika Britanija je gubitnik europske kadrovske križaljke i morat će igrati po novim pravilima
 AFP/AP

PARIZ, LONDON - Trebamo London, trebamo City, ali onaj koji igra po drugačijim pravilima - izjavila je Christine Lagarde, francuska ministrica financija, nakon što je najnovije prepucavanje Londona i Pariza kulminiralo otkazivanjem jučerašnjeg susreta britanskog premijera Gordona Browna i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Londonu.

Kadrovska križaljka

- Znam da se često vide i da bi se trebali sresti idući tjedan pa nisam iznenađena što nisu željeli multiplicirati posjete - dodala je, negirajući da je došlo do sukoba. Analitičari, a i njena izjava o Cityju, upućuju na suprotno - London i Pariz su se posvađali i to zbog kadrovske križaljke.

Nakon što je Herman van Rompuy postavljen za predsjednika EU zahvaljujući njemačko-francuskom dogovoru, a Britanka Catherine Ashton za šeficu EU diplomacije kako bi se zadovoljio “otok”, tek je najnovije imenovanje zaista uzburkalo strasti - ono povjerenika za unutarnje tržište.

Sarkozyjeve opaske

Na to je mjesto imenovan bivši francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier, što je uznemirilo financijsku prijestolnicu London. Preplašili su se da će on biti produžena ruka Pariza koji želi strožu regulaciju financijskog tržišta. Upravo će Barnier biti ključna osoba za izradu novih propisa koji bi trebali spriječiti nastanak nove financijske krize.

Britanski strah je “potpalio” i Sarkozy. Ustvrdio je da bi Barnier mogao pomoći da europski ekonomski ideali prevladaju nad anglosaksonskim modelom.

Upozorenje Barnieru

- Želim da svijet vidi pobjedu europskog modela koji nema ništa s pretjerivanjima fianancijskog kapitalizma - istaknuo je. Nije zaboravio reći ni da je Britanija gubitnik u raspodjeli funkcija u EU.

Reakcija je bila brza. - Sarkozy zna da je potcjenio EU i da je pod upitnik stavio nepristranost povjerenika - rekla je Angela Knight, šefica Britanske asocijacije banaka, dok je ministarstvo financija poručilo Barnieru da bude oprezan. Na kraju, Barnier će morati razuvjeriti EU da nije Sarkozyjev pijun i da služi interesima EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 19:29