SPOR

Brown i Sarkozy se pomirili pisanjem uvodnika

Oba državnika smatraju da je oporezivanje bankarskih bonusa nužna mjera
 AFP/AP

NEW YORK - Britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy napisali su uvodnik u jučerašnjem broju Wall Street Journala, zajednički tražeći uvođenje poreza na velike bankarske bonuse, što je očito zamišljeno kao demonstracija pomirenja Pariza i Londona u pitanjima financijske politike nakon prošlotjedne svađe.

Brown i Sarkozy poručili su kako postoji “žurna potreba” za uspostavljenje novih odnosa između banaka i društva u kojima posluju.

“Predlažemo dugoročni globalni sporazum koji će definirati odgovornosti bankarskog sektora”, stoji u uvodniku koji su potpisali Sarkozy i Brown. Državnici su naglasili i kako uvođenje poreza na bankarske bonuse smatraju prioritetom jer je jasno kako su naknade bankarima porasle nakon što su države financijski pomogle bankarske sektore.

Jedinstvenost Pariza i Londona uslijedila je nakon svađe kada je Sarkozy komentirao imenovanje Francuza Michela Barniera za europskog povjerenika za unutarnje tržište, nazivajući to “britanskim porazom”, spominjući i Catherine Ashton novu visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 12:26