UZELA 23 MIL. DOLARA

Borba protiv korupcije na kineski način: Zbog muljaža sa zemljištima POGUBLJENA lokalna dužnosnica (50)!

 AP

PEKING - Jedna kineska lokalna dužnosnica pogubljena je u srijedu zbog stjecanja čak 145 milijuna juana (23 milijuna američkih dolara) od mita i nezakonitog bogaćenja, javili su kineski mediji, a prenosi Reuters.

Luo Yaping (50) bila je šefica ureda za zemljišne poslove u Fushunu na sjeveroistoku Kine, što nije posebno visoki položaj, ali je svoju moć nad poslovima vezanim za razvoj zemljišta, otkup i kompenzaciju svejedno uspjela iskoristiti kako bi iz njega izvukla ogromnu osobnu korist.

Luo je stekla 22 zemljišna posjeda u Fushunu, gradu u kojemu su zatvaranje rudnika i tvornica izazvali prosvjede proteklih godina.

Čelnik antikorupcijske agencije Komunističke partije izjavio je da je zločin koji je Luo počinila uključivao "najnižeg dužnosnika, najveći iznos, i najgora sredstva", prenosi China News Service.

Kineski čelnici pokušavaju ukrotiti grozničavi rast cijena zemljišta i nezadovoljstvo zbog ilegalnog dolaska u posjed zemljišta, a to što je Luo radila ilustrira probleme koji su nastali kada su dužnosnici dobili velike ovlasti oko zemljišnih transakcija.

U trenutku uhićenja Luo je u torbici imala 50.000 juana i desetak kreditnih kartica, a na jednoj je bilo 19 milijuna yuana. Istražitelji su pronašli i sef u banci na njeno ime u kojem je bilo sveukupno 55,2 milijuna juana. Kada je Luo otkrila da je pod istragom, poslala je kćer u inozemstvo i prijavila se za kanadsku vizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:25