PRISEGA NA TRI JEZIKA

BELGIJA IMA NOVOG KRALJA Nakon abdikacije svog oca Alberta II., Philippe je postao sedmi belgijski kralj

Albert II. (79) potpisao je u Kraljevskoj palači u Bruxellesu službeni dokument o abdikaciji, a njegov sin Philippe postao je novi kralj prisegom pred senatorima i zastupnicima
 Yorick Jansens/ AFP

BRUXELLES - Belgijski kralj Albert II. abdicirao je danas nakon dvadesetogodišnje vladavine, a naslijedio ga je stariji sin Philippe.

Albert II. (79) potpisao je u Kraljevskoj palači u Bruxellesu službeni dokument o abdikaciji u nazočnosti vlade i 250 uzvanika, a svečanost ispunjenu emocijama je izravno prenosila televizija.

Prijestolje je preuzeo njegov stariji sin Philippe (59) koji je postao sedmi belgijski kralj u povijesti, svečanom prisegom u podne. Belgija je ustavna monarhija u kojoj kralj ima ceremonijalnu ulogu, ali i simbolički značaj jedinstva u zemlji gdje često vladaju trzavice između nizozemske i francuske jezične zajednice.

Philippe je prisegnuo na trima službenim jezicima Belgije (nizozemski, francuski i njemački) pred senatorima i zastupnicima. Kako to nalaže tradicija, nosio je vojnu odoru i sjedio na prijestolu ali nije imao krunu i žezlo, jer se ti kraljevski atributi ne koriste u Belgiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 01:23