KOMENTAR

Preseljenje prostituki važnije od Obamina posjeta?

US President Barack Obama holds a press conference during the EU-US Summit at the European Headquarters in Brussels on March 26, 2014. Obama paid his first visit ever to the EU headquarters, cementing US-EU opposition to the takeover of Crimea after hitting out at Russian expansionism as a "sign of weakness". AFP PHOTO / GEORGES GOBET
 GEORGES GOBET/AFP

Iako se čini da je u Belgiji sve vezano uz politiku Belgijci zapravo nisu previše zainteresirani za nju. To je jedan od razloga zašto je u ovoj državi izlazak na izbore obevaza čije neispunjavanje se novčano kažnjava. Da nije tako mnogi ne bi ni izašli na izbore. Jedan bivši belgijski ministar mi se žalio kako danas mlade na zanima politika, da nitko o njoj ne raspravlja a za vrijeme kada je on bio student oni bi se okupljali u praku i dugo raspravljali o politici.

Prošli tjedan sam se uvjerio koliko su malo informirani o političkim dogadjajima gradjani Bruxellesa. Kada sam otišao po sina u školi pitali su me da li točno znam kada dolazi Obama? Znajući da sam novinar mislili su da znam više od njih. Ali ono što su htjeli čuti od mene nisam znao. Njih je samo zanimalo koja će stanica Metroa biti do kada zatvorena i koliko blizu škole će moći doći autima.

Cijeli prošli tjedan je promet u gradu bila glava tema a nastavlja se i dalje. Iako gradjane na zanima politika znaju da su prometne neogudnosti vezane uz političke dogadjaje. Nakon Obame u grad na dva dana je došao Kineski predsjednik a dva dana nakon tog posjeta se održava summit EU ‡Afrika. U gradu naviknutom na velike dogadjaje sastanak 28 Ministara vanjskih poslova NATO-a se niti ne primjećuje. Zapravo fascinantno je da se gradjani o tome ne bune previše iako stalno pričaju o tome. Navikli su na to da Bruxelles bude grad sa najgušćim prometom na svijetu ali znaju da je to cijena koji treba platiti grad koji je jedan od najvažnijih na svijetu, upravo zbog toga što je važno sjedište političkih organizacija kao što su NATO i EU.

Ipak glavna tema oko koje su proteklih dana zaokupljeni moji susjedi, u centru grada Bruxellesa, su najave o mogućnosti uvodjenja naplata za ulazak u centru grada (nešto slično kao “congestion ćarge” što ima London ali ipak “belgijski originalno”) i odluka gradskih vlasti za preseljenje prostitutki iz Al Hambra kvarta. S ciljem “osiguranja kvalitetnijeg života stanovnika ovog kvarta”, kako piše na web stranici gradskih vlasti, odlučeno je da se prostitutke presele iz tog kvarta u tri ulice blizu kolodvora. Dalj se navodi da su “prostituke o tome informirane brošurama na devet jezika a o njihovoj sigurnosti u novoj lokaciji će se pobrinuti policija”. To takve mjere je došlo jer su godinama prostituke odbijale da same napuste to područje iza 22 sata.

Kako je bilo za Bruxelles neobično ljepo vrijeme tijekom vikenda, sa susjedima Davidom i Danijelom smo ispred naše zgrade, u samom centru grada, davali procjene koliko će porasti vriejdnost naših stanova ako se ograniči pristup autima, ako oko nas bude samo pješačka zona sa proširenim kolnicima. Da će čim se presele prostitutke skočiti cjene nekretnina u daljem kvartu Al Hambri, gdje se nalazi i Flamansko kazalište, bruji ne samo Bruxelles već is sire.

Konstatirali smo a će naš kvartz postati skuplji. Zaboravili smo samo na jedan mali problem. Gdje ćemo mi koji nemamo svoje garaže parkirati aute. Koliko ćemo plaćati za vožnju po centru grada jer se spominje da će nam zaračunati oko 10 euro centi po kilometru. Kako ćemo voziti djete u školi. To su sve problem koji nas brinu a na kraju će o tome ipak odlučiti političari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:05