KAOS NA BLISKOM ISTOKU

ASAD ODBRUSIO OBAMI 'Predat ću kemijsko oružje, ali zbog Rusije, a ne prijetnji Amerikanaca'

ZAGREB - Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je u četvrtak u intervjuu za rusku televiziju Rosija 24 da je spreman predati kemijsko oružje koje posjeduju sirijske vlasti pod međunarodnu kontrolu i to zbog Rusije, a ne zbog prijetnji SAD-a.

Po njegovim riječima, Damask se sprema poslati Ujedinjenim narodima potrebne dokumente za pripremu odgovarajućeg sporazuma.

PUTIN PISAO ZA NEW YORK TIMES 'Milijuni širom svijeta Ameriku više ne vide kao model demokracije'

Rosija 24 objavila je dio intervjua, ali ga nije odmah emitirala u cijelosti. Nije jasno gdje je i kada intervju snimljen.

Incijativa o stavljanju sirijskog oružja pod međunarodnu kontrolu potekla je od ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je taj prijedlog iznio u ponedjeljak.

SIRIJA PRIZNALA DA IMA KEMIJSKO ORUŽJE Odgođena sjednica Vijeća sigurnosti

U međuvremenu su sirijski pobunjenici izvijestili o novom napadu kemijskim oružjem na području Damaska, ali te informacije nisu potvrđene.

Turski premijer: Asad samo pokušava dobiti na vremenu za nove masakre

Turski premijer Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak kako sumnja u to da će sirijski predsjednik Bašar al-Asad ispuniti obećanje i staviti sirijsko kemijsko oružje po međunarodni nadzor, te da zapravo samo pokušava dobiti na vremenu za nove "masakre".

"Asadov režim nije još ispunio nijednu obvezu, dobivao je vrijeme za nove masakre i tako i nastavlja", rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu. "Sumnjamo da će obećanja o kemijskom oružju biti ispunjena".

Asadova je izjavio kako prihvaća ruski plan da pod međunarodni nadzor stavi svoje kemijsko oružje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 05:42