SIRIJSKI DIKTATOR

ASSAD NE MISLI OTIĆI 'Ne vidim nikakve prepreke da budem kandidat na idućim predsjedničkim izborima'

Sirijski predsjednik izrazio je sumnju da bi u ovom trenutku međunarodna konferencija o okončanju građanskog rata u Siriji mogla biti uspješna

BEJRUT - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u ponedjeljak je rekao da još nije određen datum održavanja međunarodne konferencije o okončanju građanskog rata u Siriji te izrazio sumnju da bi u ovom trenutku konferencija mogla biti uspješna.

Dok se zapadne i arapske zemlje nadaju da bi početak razgovora mogao započeti političku tranziciju, u kojoj bi sirijski predsjednik napustio položaj, Asad je još jednom naznačio da nema namjeru odstupiti rekavši da bi se ponovno mogao kandidirati na izborima 2014. godine.

"Osobno ne vidim nikakve prepreke da me se nominira za kandidata na idućim predsjedničkim izborima", odgovorio je Asad sirijskoj televiziji Al Mayadeen na pitanje misli li da se izbori trebaju održati 2014. godine, kako je planirano.

Čelnik Arapske lige Nabil Elaraby je u nedjelju nakon sastanka s međunarodnim izaslanikom za Siriju Lakhdarom Brahimijem rekao da je međunarodna konferencija, nazvana Ženeva 2, planirana za 23. studeni. Brahimi je rekao i da datum "još nije službeno određen".

"Za sada nema datuma... a trenutni čimbenici ne pomažu njenom održavanju", rekao je u dvosatnom razgovoru Asad, čije snage u posljednje vrijeme napreduju na terenu. Asad, koji je u razgovoru djelovao samouvjereno, ustvrdio je da oporbene skupine koje su pozvane na razgovore zastupaju strane sile umjesto Sirijaca. On je kritizirao Katar, Tursku, Saudijsku Arabiju, Sjedinjene Države ali i sirijsko Muslimansko bratstvo, koje je opisao kao terorističku skupinu. "Mnoga su pitanja o ovoj konferenciji još otvorena", rekao je.

Državni tajnik Sjedinjenih Država John Kerry je u ponedjeljak, nakon susreta s katarskim ministrom vanjskih poslova Khaledom al-Attiyahom u Parizu, rekao da je teško zamisliti da bi Asadov saveznik Iran u Ženevi mogao igrati konstruktivnu ulogu ako ne podrži stvaranje prijelazne vlade.

"Vrlo je teško zamisliti kako bi Iran mogao biti konstruktivan bez njegove spremnosti da dođe u cilju pregovaranja", rekao je Kelly novinarima.

"Ako prihvaćaju Ženevu 1, i žele biti konstruktivni u pomoći da se ustanovi prijelazna vlada, onda je to druga stvar", rekao je Kerry referirajući se na razgovore u Ženevi održane u lipnju 2012. godine na kojima su se države složile oko potrebe političke tranzicije u Siriji ali zbog otpora Rusije nisu rekle da Asad mora odstupiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 19:23