KAKO JE OPLJAČKANA HRVATSKA

Što kaže narod o korupciji: Šokantna svjedočanstva čitatelja

 Danijel Soldo/CROPIX

‘Gospođa me molila da uplatim 15.000 kuna kako bi mi izdali ispravu’

Opisat ću vam svoj slučaj s ishođenjem tabularne isprave Grada Zagreba, a koja mi je bila potrebna za upis poslovnog prostora u knjigu PU. Od početka pokušaja do konačnog upisa trebalo mi je točno 15 godina. Tabularne isprave se izdaju u Uredu za upravljanje imovinom Grada Zagreba. Tamo je (za sada vam neću reći ime gospođe) traženo 15.000 kuna da se izda dokument kojim ću biti upisan u rečenu knjigu.

Specijalno izdanje Nedjeljnog: Mladen Bajić, nepoznati svijet najefikasnijeg tužitelja

Na moje pitanje posredniku ima li neka garancija da će prostor biti upisan, rečeno mi je da jamstva nema, ali da se u tom slučaju ponovno javim dotičnoj osobi i donesem još 5000 kuna te da će mi onda izdati tabularnu ispravu. Ja sam nakon toga kontaktirao dotičnu gospođu te ostao šokiran njezinom arogancijom i visoko dignutim nosom. Uglavnom, rekla mi je da ona sa mnom ne želi razgovarati jer je sve rekla posredniku iz agencije koja je za mene obavljala upis.

Moje zapažanje prilikom ishođenja svih papira u 10-ak različitih državnih ureda i agencija je da su upravo oni, svi ti službenici, od portira do šefa, izvor zla zvanog korupcija.

M. F. (podaci poznati redakciji)

‘Rekli su mi da uplatim i ispit će biti puno lakši’

U autoškoli Stop, Vincenta iz Kastva 10 u Zagrebu, polagao sam vozački ispit A kategorije. Instruktor mi je rekao da dam 200 kuna (naravno, mimo redovne cijene) i da neće biti problema. Dao sam. Kada sam položio, pitao sam ga zašto sam u stvari dao novac kad je ispit bio lagan. Instruktor mi je odgovorio: “Zato je i bio lagan... Da nisi dao, mogao te je (ispitivač, koji je bio u autu iza mene s mojim instruktorom...) srušiti bilo kako”.

A. F. (podaci poznati redakciji)

‘Pedagog je uzimao mito da izbriše neopravdane sate’

Slučaj srednje škole: pedagog je uzimao mito od roditelja problematične djece, s obećanjem da će izbrisati neopravdane sate i pobrinuti se za “prolaz” iz određenih predmeta. Novac je uziman pod krinkom posuđivanja, radi teške financijske situacije pedagoga, dok bi se u zamjenu učinile tražene usluge. Takav posuđeni novac nikada nije vraćen (iako, roditelji ga nikada nisu tražili nazad, uzveši u obzir to da je pedagog odradio svoj dio dogovora). Radilo se o različitim iznosima, od 500 do 4000 kuna.

I. M. (podaci poznati redakciji)

‘Jedini oftalmolog u županiji sve je pacijente upućivao u svoju privatnu kliniku’

Javljam vam se iz Virovitičko-podravske županije. Želim ukazati na klasični sukob interesa u virovitičkoj bolnici. Liječnik specijalist oftalmolog jedini je oftalmolog u županiji. Svoje radno mjesto koristi da bi sve pacijente, koji dođu na pregled u bolnicu, uputio u svoju optičarsku radnju. Mislim da je takva praksa u cijeloj državi. Specijalisti koriste svoje radno mjesto za upućivanje pacijenata u privatne poliklinike koje su u njihovom vlasništvu ili u njima rade honorarno.

I. V. (podaci poznati redakciji)

‘Poslali najjeftiniju ponudu u dogovoru s Općinom’

Tordinci, Vukovarsko-srijemska županija. Općina raspisuje natječaj za održavanje javne rasvjete. U natječaju su pobrojane određene stavke, od sijalica, koje vrijede oko 150 kuna s montažom, do kandelabera odnosno kompletnog stupa s rasvjetnim mjestom, čija je vrijednost oko 10.000 kuna.

Javi se nekoliko ponuđača s konkretnim cijenama, svi su cijenom realni, ali jedan je skuplji po svim stavkama (po nekima čak i nekoliko puta), osim za stavku kandelabera za koju navodi cijenu, i to ni manje ni više nego 1 kunu! Ali, pošto je njegova ukupna cifra na kraju najmanja, isti sklapa ugovor s Općinom.

Sigurno se pitate zašto je taj ponuđač naveo da je cijena kandelabera 1 kuna kad se zna da mu je tržišna vrijednost cca 10.000 kuna? Zato što je u dogovoru s općinskim ocima potvrđeno da Općina te godine neće postaviti niti jedan kandelaber na svom području, ali će zato zamijeniti sve žarulje neovisno o tome jesu li ispravne ili ne, kao i drugu potrošnu robu koja je kod tog ponuđača veća u odnosu na druge ponuđače.

anonimna dojava

‘Policajac uzimao mito da dojavi kad je pretres stanova’

Policajac koji radi na narkoticima više puta je uzimao mito (skupocjena pasmina psa jednom prilikom te dogovoreni mjesečni iznos koji mi nije poznat) da bi u zamjenu dojavio kada određenoj osobi treba biti pretresen stan, kako bi na vrijeme sklonila opijate.

I. M. (podaci poznati redakciji)

Postoji li šansa da tekst objavite i na engleskom kako bih ga mogla poslati prijateljima koji ne govore hrvatski jezik? Naime, objasniti nekome što se događa u našoj državi je apsolutno nemoguće.

Antonija

Nikada još nisam išla u bolnicu bez dara, isto tako na roditeljski sastanak se uvijek nešto nosi, ako ništa drugo onda kava i bombonijera.

R. (podaci poznati redakciji)

Doktori, direktori i činovnici su male bebe prema poreznim referentima i inim nedodirljivim službenicima (gradskim i državnim) koji vam pravdu kroje svaki dan. Ako hoćete u Hrvatskoj poslovati normalno, bez ikakvih ekstra davanja, to je nemoguće.

D. Z. (podaci poznati redakciji)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 10:34