EKSAJTE VITAMINE

Pretjerali ste sa slavljem? Osjećate se kao prebijena mačka? Pročitajte koje su najbolje detoks metode

ZAGREB - Blagdanska klasika - mamurni ste od nekog sumnjivog pjenušca tako da ste odlučili ostati u krevetu? Između Badnjaka i Nove godine udebljali ste se četiri kilograma? Pretjerali ste s hladetinom, francuskom salatom, sirevima, masnim pečenjem i kremastim kolačima? Otečeni ste, umorni, osjećate se kao prebijena mačka, ili još gore - kao debela zdjela te drhtave hladetine?

Pošteda za jetru

Post festum tjedan je vrijeme kada i najtvrdokorniji gurmani razmišljaju o detoksikaciji, poštedi za jetru, laganoj hrani, kiseloj juhi, možda čak i nekom bezalkoholnom koktelu…

Nema razloga da se tome odupirete. Dapače, i tjedan detoksa može biti razlog za veselje. O dražima detoksikacije razgovarali smo s Ivicom Orinčićem, svestranim kuharom koji svake godine postom čisti tijelo i skida preko zime nakupljene kilograme. To nije baš sasvim uobičajena metoda među našim kuharima. Orinčićev je način radikalan, jer, kaže, drugačiji pristup na njega ne djeluje. Kilograme , kaže, skupi vrlo lako, a često je zbog posla osuđen na kasne večere, kao jedini potpuni obrok u danu. Zbog toga se u rano proljeće on odlučuje na tri tjedna gladovanja, odnosno posta samo na vodi. (Prije toga provodi i čišćenje jetre i bubrega po metodi dr. Hulde Clark, ali to je već sasvim druga priča.)

Tri tjedna na vodi

I, kako se osjećate u tjednima bez hrane, pitam?

“Fenomenalno! To je najbolje dio moje godine.” Ako mislite da se radi o asketu koji baš i ne voli jesti, pogledajte sliku i tekst na idućoj stranici.

Plan detoksikacije možete shvatiti onoliko ozbiljno koliko želite, sve je individualno, ističe Orinčić.

“Ipak, barem nekoliko dana trebalo bi se odreći mesa i šećera. Ispravan početak dana je ključan, ali ništa nećete postići s voćnim sokom za doručak ako ćete ostatak dana tamaniti ostatke svinjetine i kolača…”

Oni najodlučniji da vrate staru kilažu i zaista pročiste tijelo trebaju se držati radikalnije verzije našeg tjednog detoks vodiča. To znači isključiti sve mesne proizvode i sve rafinirane proizvode zaslađene bijelim šećerom. Još bolje, izbacite sve slatko, osim voća. Jedina poželjna masnoća su hladno prešana ulja i orašasti plodovi. Usto, krumpir, kruh i tjestenina trebaju se na meniju pojavljivati rijetko i u manjim količinama.

Koktel za doručak

Dan započnite voćno-povrtnim koktelom (prijedlozi na prethodnoj stranici). Ili zdjelicom voćne salate. Ručajte kremaste povrtne juhe s kurkumom, gorke salate s dodatkom agruma i orašastih plodova ili svježeg sira. Popodneva su idealna za biljne čajeve. Večerajte rano - manju količinu lešo ribe i povrća, salatu od mahunarki, ili cjelovite žitarice s povrćem. Svi međuobroci neka budu svježe voće.

Ipak, i onima koji nemaju u planu tako ozbiljna odricanja, pojačan unos svježeg voća i povrća tijekom ovog tjedna može samo koristiti. Svježi voćni i povrtni sokovi i njihove mliječne inačice - smoothiji na na bazi jogurta, vrlo su ukusna hrana na koju se lako naviknuti. Važno je znati samo nekoliko osnovnih pravila.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:25