JUTRO NAKON TULUMA

Pažljivo čitajte, trebat će vam 1.1.! Ovo su najbolji lijekovi za mamurluk

Iako bi vjerojatno trebalo reći - nemojte piti, donosimo vam neke od iskušanih recepata za prevenciju i liječenje mamurluka

ZAGREB - Sve do nedavno smatralo se da je glavni uzrok mamurnosti dehidracija, no sada nutricionisti vjeruju da su podjednaki krivci za problem “jutra poslije” kemikalije koje nastaju u tijelu kada naša jetra razlaže alkohol. Grozne simptome mamurnosti, kazne za pretjerano uživanje u alkoholu, mnogi će osjetiti baš ovih dana, kada čašicom više budu obilježili kraj jedne i početak druge godine.

S previše alkohola u sebi riskirate ne samo da ispadnete blesavi, ostanete bez vozačke i dan kasnije se s mukom i sramom pokušavate sjetiti što ste rekli ili napravili. Mamurnost je neugodan spoj dehidracije, pobrkanih razina šećera u krvi tj. hipoglikemije, gubitka važnih vitamina i minerala.

Brrrrrr, dehidracija

Također, posljedica je viška tvari glutamina koji je prirodni stimulans, a alkohol koči njegovo djelovanje. Nakon što prestanete piti, tijelo nastoji nadoknaditi nedostatak, razine glutamina rastu, a vi ne možete zaspati iako ste užasno umorni.

Iako bi vjerojatno trebalo reći - nemojte piti, donosimo neke od iskušanih recepata za prevenciju i liječenje mamurnosti. Ni jedan ne pomaže svakome. Zato ih, valjda, ima na stotine.

Sporija apsorpcija alkohola i učinak velike količine istog, može se postići tako da pojedemo dobar obrok prije no što krenemo piti. Masnoća je doista učinkovita u usporavanju apsorpcije, pa je dobro pojesti neko masnije jelo. U nekim mediteranskim zemljama čest je običaj popiti čajnu žlicu maslinovog ulja prije no što se krene piti. U najmanju ruku, popijte čašu mlijeka. Pomažu i vitaminski dodaci jer se, kada puno pijemo, tijelo gubi više vitamina topivih u vodi (poput C i B skupine) zbog učestalog mokrenja.

Popijete li samo 2,5 decilitra vina, to će uzrokovati gubljenje između 800 mililitara i litre tekućine iz tijela. A to ne želite. Dehidraciju svakako treba spriječiti. Uz svako alkoholno piće popijte čašu vode.

Zbog etike bez lijeka

No, ograničite broj pića s balončićima jer oni stimuliraju otvaranje mišića stezača na želucu i potiču pražnjenje želuca. To je razlog zašto takva pića “udaraju ravno u glavu”. Izbjegnite i slane grickalice i jer će vas one natjerati da pijete više alkohola. Ako u prevenciji i liječenju mamurluka prihvaćate savjete sa svih strana svijeta, poslušajte i onaj koji stiže iz Koreje - neposredno prije spavanja popijte veliku čašu vode s medom. Ideja je u tome da se spriječi pad šećera u krvi, te napoji žedno tijelo. Brojni pokušaji pronalaženja i pakiranja u bočicu nekog pripravka koji bi jednim potezom uklonio mamurnost uglavnom završe tako da nekima pomažu, nekima ne.

Baš kao i lijekovi iz narodne predaje. Lijeka protiv mamurnosti nema i vjerojatno zato što nije baš etički (a ni praktično) opijati ispitanike da bi se došlo do rezultata. Pomoći si možete pokušati, recimo, lijekovima protiv boli. Neki su, pokazuje iskustvo (i narodna predaja) učinkovitiji no drugi kada je mamurnost u pitanu.

Primjerice, nesteroidni antireumatski lijekovi (Andol, Aspirin) ne sadrže kofein, a djeluju na razine upalne tvari prostaglandina. Naime, visoke razine prostaglandina povezane su s ozbiljnošću mamurnosti. Ipak treba biti nježan prema jetri koja je već ionako opterećena radom na pićima koja ste popili.

Dobrodošao silimarin

Banane i kivi mogu pomoći obnovi razina kalija u tijelu koje ste izgubili zbog diuretskih svojstava alkohola. Jaja, bogata bjelančevinama i cisteinom, dodatno čiste ostatak toksina iz tijela - ne morate kao u filmovima piti sirova - meko kuhano jaje i kriška integralnog kruha dobro su rješenje.

Mnogi se kunu u uspješnost kola, čajeva i kave kao boraca protiv mamurnosti, no to su vrlo kratkoročna rješenja, a dugoročno pogoršavaju problem. Kofein kojeg ima u svim tim napicima djeluje kao diuretik, potiče lučenje tekućine pa ćete dodatno dehidrirati.

Zato morate piti - vodu i to u velikim količinama! Dan poslije naporne noći, pijte po pola litre vode svakih sat vremena. I Biljni pripravci sve su popularniji u pokušaju liječenje mamurnosti. Oni uključuju napitke i kapsule koje sadrže tvari poput sikavice, lista guave i ginsenga, a cilj im je pomoći tijelu u borbi protiv toksina. Koliko je poznato, u cijelom tom arsenalu, doista pomaže samo sikavica.

Ona, naime, sadrži silimarin, tvar koja je u laboratorijskim istraživanjima pokazala veliku moć u zaštiti jetre od oštećenja izazvanih alkoholom, ali i drugim toksinima. Ipak, proizvođači ne preporučuju kombinirati alkohol i pripravke sikavice, pa ako želite pomoći svojoj jetri, s terapijom počnite nakon blagdana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 16:36