ISKRENA MANEKENKA

HRVATSKI TOP-MODEL OTKRIVA TAJNE JET SETA ‘DiCaprio je star i debeo, a Lady Gaga je tako niska da je smiješno’

Kristina Šalinović (24), atraktivna Splićanka, naša najuspješnija manekenka, otkriva kako je s 15 godina došla u Zagreb, kako 2009. još nije znala ni hodati u štiklama, te da je imala sreću što ju je zapazio Marc Jacobs, kreativni direktor Louis Vuittona
 Foto: Instagram

Kristina Šalinović nedavno je navršila 24 godine i najuspješnija je hrvatska manekenka. Sreli smo se u Zagrebu, odakle uskoro odlazi za Milano. Objašnjava da je za manekene i modele jedini odmor u godini druga polovica kolovoza i blagdanski dani oko Božića. Svoje je nedavne slobodne dane provela u Makarskoj.

- Rodila sam se u Splitu, ali veći dio života provela sam u Makarskoj - kaže Kristina. - Mama i tata žive u Makarskoj i ja sam tako sretna što sam desetak dana uspjela provesti s njima i s bližom rodbinom. Imam još tri sestre, najstarija je Andrea (30) koja inače radi kao osoba za odnose s javnošću i pomaže mi u mojem poslu manekenke i modela. Druga, starija sestra Borjana (27) učiteljica je vjeronauka, a najmlađa Matija Katarina (20) upisala je grafički studij. S njima sam se dobro odmorila jer me čekaju brojni nastupi na svjetskim modnim revijama diljem svijeta.

U Top 50 na svijetu

Ova visoka i markantna djevojka (181 cm) prije dvije godine plasirala se među top-50 najtraženijih svjetskih manekenki. Modni su je stručnjaci svrstali na 29. mjesto, a Kristina kaže da je počašćena samom činjenicom da se našla u samom manekenskom svjetskom vrhu te nam otkriva malu tajnu zašto je u posljednje dvije godine nosila manje revija i snimala manje modnih priča na stranicama uglednih modnih magazina.

- Pet sam godina, od svoje 19. godine, imala kratku kosu i bila predodređena da nosim revije takozvane visoke mode. Sada sam pustila kosu i namjerno čekala da poraste kako bih postala osoba koja može nositi revije, kako visoke, tako i “komercijalne mode”. Jasno vam je da su to revije modnih brendova čiji su odjevni predmeti namijenjeni široj populaciji. Tu je i za mene, kao manekenku i model, najveći prostor za rad i predstavljanje.

Ova prirodna plavuša koja za svoju boju kose kaže da je “miš plava”, obojila je kosu u crnu boju i skratila je, te tako s prvoga nastupa na zagrebačkom “Cro A Porteru” prije pet godina krenula u vrhunski modni svijet. Kristina se prisjeća svojeg prvog manekenskog nastupa 2009. koji joj je promijenio život.

Androgeni izgled

- Bez obzira na svoju visinu i kako to sada kažu, pomalo androgeni izgled, nisam nikada mislila da ću postati manekenka. U Zagreb sam došla s navršenih 15, završila sam trogodišnju školu za frizere te tečajeve za kozmetičarku i vizažisticu. No, da se vratim na taj prijelomni nastup na “Cro A Porteru”. Ujutro prije nastupa prvi sam puta obula štikle i učila se u njima hodati. Čak nisam imala ni svoje štikle, već sam ih posudila od starije sestre. Ma, svašta je bilo s tim štiklama, ali je bitno da je moje prvo nošenje revije prošlo u najboljem redu i tamo sam upoznala Tihanu Harapin-Zalepugin koja je očito u meni prepoznala nešto posebno pa sam, zahvaljujući njoj, počela raditi na domaćem tržištu. Ubrzo mi se ukazala i prva revija u Parizu, a tada sam već počela surađivati sa Zadrankom Annom Gojanović, vlasnicom modne agencije “Colours”. Prvi sam nastup imala na tjednu visoke mode gdje sam nosila modele Juliena Fournieja, a nakon toga već sam bila u Milanu, gdje su me odabrali za glavno lice modne priče u čuvenom magazinu Gioia.

Streloviti uspon

Streloviti uspon Kristine Šalinović na modnim pistama nastavio se time što je odabrana za manekenku koja je otvorila reviju Louisa Vuittona na pariškom “Fashion Weeku”, a osobno joj je tu ulogu dodijelio Marc Jacobs, kreativni direktor te modne kuće. Androgeni izgled, koji je očito posljednjih godina bio modni trend u svijetu, u svakom je slučaju pomogao Kristini da se visoko plasira na ljestvici najtraženijih i najbolje plaćenih svjetskih top-modela.

Kristina je prva Hrvatica na naslovnici talijanskog izdanja Voguea

- Taj moj, nazovimo ga, androgeni izgled, mogli bismo najbolje prevesti kao “egzotično lijep”. Visoka sam, mršava, i s tom kratkom kosom mogla sam nositi i najzahtjevnije kombinacije vrhunskih modnih kuća. Inače sam obožavateljica brendova Louisa Vuittona, Toma Forda i Chanela, čije sam revije nosila.

Upoznala sam i simbola androgenog izgleda Andreja Pejića. Sreli smo se na nekoj reviji i malo popričali. Andrej je govorio nekom mješavinom hrvatskog, bosanskog i srpskog jezika, a o sebi je govorio kao o ženi. Imala sam priliku upoznati i Leonarda DiCaprija - kaže Kristina. - Sve te velike face su normalni ljudi, ali, eto, ljudima su posebno zanimljivi. A što da vam kažem za DiCaprija? Malo sam ostala razočarana, jer sam tog velikog glumca pamtila iz “Titanica” ili “Dnevnika košarkaša”, a kada smo se sreli i malo razgovarali, shvatila sam da to više nije moj idol iz mladosti, već jedan čovjek koji je malo ostario… i malo se udebljao. A kratko sam razgovarala i s Lady Gagom, nosile smo neku reviju. Žena je iznimno simpatična, ali i iznimno niska. Sjećam se da je imala cipele s najvišim potpeticama koje sam vidjela u životu, ali je svejedno bila dosta niža od mene.

.....

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 22:51