FORMULA USPJEHA

Znate li koliko bi trebali dnevno jesti da ipak krene topljenje tih nekoliko kila viška? Izračunajte za sebe idealan broj kalorija

Ovih dana objavljena je porazna statistika po kojoj Hrvati drže treće mjesto po debljini na svijetu.

No, činjenica da pripadamo debelim nacijama ne zabrinjava ni debele, ali ni državu koja zbog toga troši dodatni novac za liječenje posljedica. Za one koji nisu sigurni koliko im je kalorija potrebno, a da se primjerice ne debljaju, postoji tzv. Harris-Benedict formula kojom je lako doći do tog ponekad tako traženog podatka.

U SAD-u su mjerila veća

Kad je riječ o kilogramima, najkritičniji smo ipak kad ostanemo sami ispred ogledala pa nerijetko pomislimo kako bi možda koji kilogram manje pridonio ljepšem izgledu. No, to bi značilo da moramo smanjiti i količinu hrane na tanjuru premda ponekad ne znamo koliko to kalorija zapravo trebamo da zadržimo težinu, a još manje koliko bi trebali dnevno jesti da ipak krene topljenje viška. Stručnjaci ističu da broj kalorija ovisi o dobi, visini, spolu, načinu života, pa tako 180 centimetara visoki 22-godišnjak treba znatno više kalorija za održavanja težine negoli primjerice žena visoka 160 cm u sedamdesetima. Ni preporučeni dnevni unos kalorija nije isti i razlikuje se diljem svijeta.

Tako Britanci smatraju da odrasli muškarac treba oko 2500 kalorija dnevno kako bi mu težina bila konstantna, dok žene ne bi trebale unositi više od 2000 kalorija. S druge strane Atlantika preporuka je desetak posto više kalorija i za muškarce i za žene, a razlog treba tražiti u činjenici da je većina Amerikanaca debela pa je i optimalna težina po njihovim mjerilima veća negoli u Europi! Zato znanstvenici ističu da bi se više trebali usredotočiti na izbalansiranu i zdravu prehranu te tjelesnu aktivnost nego na grubo brojanje kalorija. No, pouzdano se zna da je prosječno minimalni dnevni unos 1800 kalorija.

Hamburgeri duplo teži

Prevelikom unosu kalorija u posljednjih 20-ak godina značajno su pridonijeli i restorani brze hrane. Primjerice, jedan hambuger danas ima 600 kalorija, a prije 20 godina imao je upola manje.

Stoga, svi oni koji žele zadržati svoju tjelesnu težinu, ali i oni koji namjeravaju smršavjeti trebaju napraviti strategiju, a u tome će sigurno pomoći i određivanje BMR-a uz “dodatak” tjelesnih aktivnosti. Mali dnevnik svega što svakodnevno stavimo na tanjur ili pojedemo usput verojatno će nas brzo osvijestiti i pokazati koliko “praznih” i nepotrebnih kalorija unosimo i kad nismo gladni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 03:20