RATNI TURIZAM U PODUNAVLJU

'ŽELIMO DA I U VUKOVARU STOJE TABLE 'ZIMMER FREI' KAO NA OBALI' Ministar Matić o Memorijalnom centru Domovinskog rata

Javna bi ustanova s radom trebala početi od Nove godine, a u fokusu Memorijalnog centra bit će učenički izleti, koji bi trebali krenuti na ljeto sljedeće godine
 CROPIX

Ni dva mjeseca do ulaska u EU, Vlada je pokrenula osnivanje javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, koji bi trebao dati značajan doprinos razvoju turizma u Podunavlju.

Novi bi Memorijalni centar, tvrdi Predrag Fred Matić, ministar branitelja, trebao zaposliti nekoliko desetaka ljudi. Javna bi ustanova s radom trebala početi od Nove godine, do kada bi sve pripreme za njeno osnivanje trebale završiti. U fokusu Memorijalnog centra bit će učenički izleti, koji bi trebali krenuti na ljeto sljedeće godine.

„Osmoškolci bi tijekom dva dana nastave u Vukovaru učili o bitci za Vukovar, ali i o drugim bitkama u Domovinskom ratu“, kazao je Matić.

Dodao je kako bi među mjestima najkrvavije bitke Domovinskog rata, koje će osmaši posjećivati, biti i Bogdanovci, vukovarska bolnica, središnji križ, Trpinjska cesta, Memorijalno groblje, Vodotoranj i Ovčara.

Posljednjeg sata dvodnevne nastave osmaši bi imali školu mira, na kojoj bi ih se učilo da se ono što se dogodilo u Vukovaru 1991. više nikada i nigdje ne smije dogoditi.

U Vladi računaju da bi Vukovar na taj način dnevno moglo posjetiti 300 osmaša, odnosno 1.500 tjedno ili oko 50.000 godišnje.

No, Memorijalni bi centar bio otvoren i odraslima. U tome bi gradu na Dunavu pomogla i suradnja s gradovima koji su u Drugom svjetskom ratu doživjeli sličnu sudbinu, poput Dresdena, Varšave, Hirošime i Nagsakija.

„Mi želimo da i u Vukovaru stoje tabele s oznakom 'zimmer frei', kao na obali“, objasnio je ministar branitelja suštinu tog „ratnog“ turizma.

Turistima bi se prodavali i suveniri vezani uz vukovarsku bitku, poput tenka, vodotornja i vučedolske golubice. Učenike će, pak, po Vukovaru i okolici razvoziti 18 autobusa, od kojih bi njih devet nosilo nazive po raznim brigadama, poput 204., a preostalih devet nazvalo bi se po najvećim gradovima žrtvama Domovinskog rata, među kojima je Matić spomenuo i Zagreb.

Vladine računice pokazuju da bi funkcioniranje javne ustanove porezne obveznike u prvoj godini stajalo 39 milijuna kuna. Narednih godina ti bi se izdaci smanjivati, budući da bi Memorijalni centar imao i vlastite prihode. Vladina najava osnivanja Memorijalnog centra dolazi dan uoči Dana grada Vukovara. Matić tvrdi da je realizacija te ideje naišla na potporu branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 03:30