VAŽNA INICIJATIVA

VUKOVARSKI VODOTORANJ KAO MJESTOZA POČETAK NOVOG ŽIVOTA U projekt obnove uključuje se cijela Hrvatska, evo kako će izgledati simbol stradanja

Za obnovu Vodotornja bit će potrebno sakupiti 20 milijuna kuna
 Radionica arhitekture

U projekt obnove vukovarskog Vodotornja uključuje se cijela Hrvatska. Simbol Vukovara koji će se obnoviti na inicijativu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dobio je podršku i nekoliko velikih gradova. U obnovu se mogu uključiti i svi ostali koji to žele, bilo pojedinci ili tvrtke. Nakon Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije obnovi Vodotornja pridružili su se i Split i Splitsko-dalmatinska županija, što su ovih dana dogovorili gradonačelnik Penava i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Pridružio se jučer i Grad Zagreb na dogovoru s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Novac iz Dubrovnika

Za obnovu Vodotornja bit će potrebno sakupiti 20 milijuna kuna.

- Nismo još razgovarali sa svim gradovima o svotama. Jedino je Grad Dubrovnik rekao da će dati 200.000 kuna i još 200.000 preko tvrtki, koncerata i sličnog. Na web-stranici Grada Vukovara već se može vidjeti tko je dao donacije i ime svakog građanina makar on sudjelovao s donacijom od pet kuna, a iznose ne spominjemo. Donacije stižu već mjesec dana, već se odazvalo mnogo građana i tvrtki iz raznih krajeva Hrvatske. Pozivamo i sve druge da nam se pridruže u ovom činu hrvatskog zajedništava - rekao je Ivan Penava.

Popis donatora, dodaje Penava, bit će ugraviran i u sam Vodotoranj. Uz velike gradove koji su se uključili u akciju, donatori su već i mnogi manji hrvatski gradovi. S jučerašnjim danom uplaćeno je 352.066 kuna.

Vodotoranj će se obnoviti prema projektu Radionice arhitekture arhitekta Gorana Rake, čije je posljednje djelo, Muzej Vučedol, ovih dana nominirano za nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje u prošloj godini. Zamisao je da se toranj visine 55 metara gotovo ne dira te da se pretvori u memorijalno mjesto uz minimalne arhitektonske intervencije. Njegove “rane” - rupe ostaju vidljive, no da budući posjetitelji Vodotornja ne bi bili izloženi vjetru, u dubini memorijalne sobe bit će jedna ostakljena prostorija u obliku valjka. Ta će se memorijalna soba nalaziti na mjestu bivšeg “lonca” za vodu.

Foto: Radionica arhitekture

- U njoj je ekran na kojem će se prikazivati dokumentarne snimke iz 1991. godine na kojima, među ostalim, vidimo kako neke od granata, od njih ukupno 640, udaraju u Vodotoranj. Sve će rupe ostati otvorene, popravit će se jedino mjesta na kojima je narušena statika ili postoji opasnost da se netko ozlijedi. Svi popravci namjerno će biti vidljivi - objašnjava Goran Rako.

Kroz taj centralni memorijalni prostor tornja, koji je zapravo veličine jednog košarkaškog igrališta, vodit će dugačka rampa - staza kojom će posjetitelji hodati do vrha. Do memorijalne sobe stizat će se liftom. S vidikovca, tribine koja će biti na krovu, gledat će se grad koji se obnavlja i Dunav koji protječe.

Foto: Radionica arhitekture

Na samom ulazu bit će informativni punkt na kojem će se prodavati ulaznice i suveniri. To će biti objekt prekriven zelenim plaštom.

- Iz njega će ostakljeno panoramsko dizalo s vanjske strane Vodotornja, one okrenute prema Dunavu i središtu grada, voditi gore prema memorijalnoj sobi i vidikovcu - opisuje Rako.

Na krovu zastava

Oko samog Vodotornja uredit će se park s dječjim igralištem, auditorijem i kafićem. Budući da se očekuju posjeti brojnih autobusa punih umornih posjetitelja, planira se i odgovarajuće dimenzioniran sanitarni čvor. Elementi u parku bit će što “nevidljiviji” jer arhitekti Radionice arhitekture nisu željeli konkurirati Vodotornju.

- Parkovnim i arhitektonskim elementima podcrtavamo njegovu poruku i činimo je maksimalno čitljivom, jasnom samom po sebi. Ostalo neka bude park, mjesto za igru, vidikovac - kaže Rako.

Foto: Radionica arhitekture

Dakle, za vukovarski Vodotoranj najvažnije je da ostane ono što je bio.

- Njegove ‘rane’ govore više od bilo kakvog dodatnog objašnjavanja, a dokumentarne snimke koje će se prikazivati u memorijalnoj sobi ne trebaju nikakve ‘ukrase’. Na krovu će i dalje vijoriti zastava - kaže Rako.

Kad je riječ o rokovima gradnje, ako se, primjerice, već ovaj mjesec dobije građevinska dozvola, radovi bi mogli krenuti za mjesec-dva, a petnaestak mjeseci nakon toga moći će se provozati panoramskim dizalom do vrha.

UPLATE ZA VODOTORANJ

uplate u RH kod Hypo banke

IBAN: HR6525000091501143536

model: HR24

opis: projekt vodotoranj

uplate u inozemstvu kod Hypo banke

BIC: HAABHR22

IBAN: HR6525000091501143536

opis: projekt vodotoranj

***

pozivom na telefon 060 9084 donirate 5 kuna + PDV

Bandić: Čast nam je što će i Zagreb pomoći u obnovi

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je jučer izaslanstvo Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom, a razgovarali su o potpisivanju Povelje o prijateljstvu između gradova te o projektu obnove vukovarskog Vodotornja.

- Došli smo tražiti potporu glavnog grada Hrvatske i veselimo se suradnji. Zagreb je puno pomogao Vukovaru i u vrijeme rata, ali i nakon njega - istaknuo je Penava.

Dodao je također da bi projekt obnove mogao koštati oko 20 milijuna kuna, te da će natječaj javne nabave biti objavljen za mjesec dana.

- Vodotoranj će biti konzerviran u obliku kakav je danas, sa 640 pogodaka granata, imat će panoramsko dizalo prema Dunavu i vidikovac da svi koji žele mogu doći, obići ga i čuti priču o hrvatskom zajedništvu - poručio je Penava.

Milan Bandić je istaknuo da mu je velika čast sudjelovati na jednom takvom projektu, no koliko će točno novca izdvojiti iz zagrebačkog proračuna za obnovu Vodotornja još se ne zna. ( S.G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 17:39