ISIS: UBILI SMO SALOPEKA

VRPOLJE TUGUJE 'Tomislava znam još kao dijete koje je dolazilo k meni na sladoled. Žao mi ga je kao da mi je rođeni brat...'

Mladići i djevojke koje smo zatekli u jednom kafiću sa strepnjom su gledali u TV ekran
 Emica Elvedji / CROPIX, Facebook

Šok i nevjerica zavladali su slavonskim mjestom Vrpoljem vrlo brzo nakon što su mediji prenijeli vijest kako je ISIL pogubio njihovog sumještanina, mladog Hrvata Tomislava Salopeka. Brzinom munje informacija koju su prenijeli i ozbiljni europski mediji proširila se selom u kojem je ipak cijelo poslijepodne vladala nada da to ipak nije istina, da je riječ o dezinformaciji, da to nije njihov Tomislav...

Obitelj je, razumljivo, kao i svih proteklih tjedana otkako je Tomislav otet, zadržala distancu prema javnosti. U konačnici teško bi i mogli bilo što reći, jer prema riječima jednog obiteljskog prijatelja niti oni ne znaju ništa više od onoga što je objavljeno u medijima.

- Nitko još ništa nije javio i sve što znamo je ono što je objavljeno u medijima. Službeno ništa. Molimo vas za razumijevanje, jer ovo su za sve nas teški trenuci - rekao je ovaj obiteljski prijatelj, dok je nasuprot kuće u kojoj žive Tomislavova supruga i djeca te roditelji bio parkiran jedan policijski automobil.

DŽIHADISTI SMAKNULI HRVATSKOG TAOCA Najutjecajniji islamski lideri arapskog svijeta: 'To je sotonski čin' MILANOVIĆ 'Ovo nas užasava' GRABAR KITAROVIĆ 'Dok ima nade, nastavit ćemo ga tražiti'

Brojni su Vrpoljčani u srijedu poslijepodne bili prikovani uz internetske portale, radio i televiziju, a u lokalnim kafićima vijesti na svim našim TV kanalima pratile su se s posebnom pozornošću. Neki su skupili hrabrosti te na internetu potražili stravičnu fotografiju ne bi li se i sami uvjerili u njezinu autentičnost, no nitko nam sa sigurnošću nije mogao reći da je riječ o Tomislavu.

Mladići i djevojke koje smo zatekli u jednom kafiću sa strepnjom su gledali u TV ekran iščekujući kakvu novu vijest, nadajući se da nije točno ono što se nešto iza podneva pojavilo u medijima. Malo tko je bio spreman za razgovor s novinarima, pa tako ni općinska načelnica Ankica Zmaić koja nas je primila u svom uredu.

Na fotografiji: Prijatelji Tomislava Salopeka

Foto: Emica Elveđi / CROPIX

- Nećemo davati nikakve izjave dok ne saznamo nešto konkretno. Ovo je teška situacija za sve nas, razgovaramo međusobno i nemam vam što posebno reći - kazala je načelnica. Mjesni župnik Ivica Križanović hitno se vratio iz Osijeka čim je čuo vijest. Odgodio je obveze koje je tamo imao kako bi se što prije vratio u Vrpolje.

- Nadam se da to nije istina jer je prešokantno ono što sam vidio na internetu s odrubljenom glavom. Mi kao vjernici ne smijemo dopustiti da padnemo u malodušnost i počinimo iste zločine kao naši neprijatelji, nego se trebamo molitvom izdići iznad osjećaja mržnje i osvete - rekao je župnik, koji s vjernicima već tjednima svakoga dana uoči misa posebno moli za Tomislava i njegov sretan povratak, živog i zdravog svojoj obitelji.

- Molimo se već danima, pa ćemo se jednako tako moliti i večeras. Nada postoji i postojat će dok god ne dobijemo službenu potvrdu, a nadam se da neće biti potvrđeno - rekao nam je župnik Križanović.

S obzirom na ekstremnu vrućinu malo je ljudi bilo na vrpoljskim ulicama. Mjesni slastičar Muhamed Ćamili pričao je s nama susprežući suze.

- Otkako sam čuo vijest nemam volje raditi. Poslužujem ljude, ali bez volje. Znam ga još kao dijete koje je dolazilo k meni na sladoled. Prekrasan dečko, obiteljski čovjek. Samo da Bog pomogne i da se pokaže da to nije istina. Žao mi ga je kao da mi je rođeni brat - rekao nam je potreseni Ćamili, a u sličnom emotivnom stanju bio je i vlasnik lokalnog kafića Stjepan Krolo.

- Teško mi je. Otkako sam čuo skroz mi radi u želucu, a mogu samo zamisliti kako je njegovoj obitelji. Ovo je strašno ako je istina, pogotovo jer ti što su ga oteli nemaju pojma gdje je Hrvatska. Znam što govorim, jer sam u tim zemljama radio 30 mjeseci kao monter i oni imaju neki svoj čudan stil, ali najgore je što ne hvataju one koji kuhaju stvari. Političari su uvijek izvuku, a sirotinja nastrada - razočaran je i ogorčen Krolo, koji se kao i ostali Vrpoljčani nada da sve to ipak nije istina i da će se Tomislav ipak živ i zdrav vratiti svojoj obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:27