SUKOB NA ISTOKU

VIDEO: Policija je objavila dosad neviđenu snimku početka nereda

ZAGREB - Policijska uprava zagrebačka danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u 15 sati pokazala dosad neviđenu policijsku snimku s istočne tribine maksimirskog stadiona kojom je pokušala opravdati svoju reakciju nakon jedne upaljene baklje. Podsjetimo, policijska je reakcija dovela do jednog od najvećih navijačkih nereda u posljednjih par godina.

Na snimci se vidi kako navijači na istoku upaljenom bakljom počinju paliti stolce nakon čega do njih dolaze zaštitari koji ih upućuju da prestanu s vandalizmom. No, navijači tjeraju zaštitare te ih odguruju nogama.

Pripadnici zaštitarske službe odlaze i vraćaju se s interventnom policijom po navijača koji je zapalio baklju. On je u međuvremenu sjeo nešto dalje od mjesta incidenta te glumio da ne zna o čemu se radi. Zaštitari ga prepoznaju i policija ga odvodi dok ostali navijači viču 'ubij drotove'.

Dok su se pripadnici policije i zaštitari spuštali prema dnu stadiona, neimenovani navijač u žutoj majici prilazi posljednjem zaštitaru te ga udara nogom nakon čega i on bježi skidajući majicu.

Nakon objašnjavanja snimke načelnik PUZ-a Tomislav Buterin izjavio je kako je i danas bio u posjetu ranjenom policajcu Kristijanu Trokteru koji se psihički osjeća bolje te bi uskoro mogao biti pušten na kućnu njegu. Buterin je dodao i kako je posjetio ranjenog navijača koji je nakon jučerašnje operacije stabilno, no nije otkrivao detalje razgovora.

U međuvremenu je privedeno novih šest navijača, od kojih su dvojica uhićena, a četvorica su se sama predala. Neki od njih su već danas pušteni.

Pretragom stanova jučer uhićenih navijača pronađeni su jedan malo kalibarski pištolj, jedan plinski pištolj, mnoštvo pirotehnike, bokser, nož, a danas je na konferenciji između ostalog prezentirana i odjeća navijača, šilterice, tenisice, gas majica...

Od jučer uhićenih navijača, petorica su već bila na Prekršajnom sudu gdje je trojici određena kazna zatvora te su prebačeni u zatvor u Remetincu. Nad dvojicom se još uvijek provodi kriminalistička istraga.

Zamjenik načelnika PU zagrebačke Mihael Varga napomenuo je kako baklje nisu dozvoljeno pirotehničko sredstvo na stadionima i da će policija uvijek pokušati spriječiti njihovo paljenje. Na pitanje hoće li za svaku baklju ulaziti na teren, Varga je rekao kako je to vrlo osjetljivo pitanje te da je stvar osobne procijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 19:50