OTKRIVAMO

Vaso Brkić nagovara Karamarka: 'HDZ mora stati iza Bandića za gradonačelnika!'

Podržati gradonačelnika Milana Bandića na lokalnim izborima u Zagrebu ili ne?
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Podržati gradonačelnika Milana Bandića na lokalnim izborima u Zagrebu ili ne? Dilema o kojoj su ovih dana, neslužbeno doznajemo, raspravljali predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i njegov glavni tajnik Milijan Brkić. Tajnik HDZ-a i dalje želi da HDZ na lokalnim izborima u Zagrebu podrži Bandića jer je s njim u prijateljskim i partnerskim odnosima, ali predsjednik Karamarko se, navodno, odbija konačno izjasniti na temu Bandića.

Lutanje s kandidatima

- Karamarko još nije odustao od Bandića, ali boji se kakvu bi poruku HDZ poslao kad ne bi imao stranačkog kandidata u glavnom gradu. Problem mu je što njegov glavni čovjek u Zagrebu Andrija Mikulić odbija svaku pomisao na to da se kandidira - kaže naš izvor u HDZ-u.

Zato predsjednik HDZ-a već neko vrijeme luta s imenima, nikako da nađe kandidata koji bi izdržao barem tjedan dana u neslužbenoj medijskoj kampanji. Spekuliralo se dosad s nizom imena - Mladenom Vedrišem, Nikicom Valentićem, Davorom Šternom, Zlatkom Vitezom, Dragom Prgometom, Miroslavom Blaževićem Ćirom.

Ravnatelj u igri

Najnovije ime koje se pojavilo u medijima je Dražen Siriščević, ravnatelj KD Lisinskog. Jučer se Siriščević nije javljao, pa nismo uspjeli doznati kako on to komentira.

Ali iz izvora bliskog predsjedniku HDZ-a, pak, doznajemo da ni ravnatelj nije konačan izbor.

- Idemo s umjetnikom ili bilo kojim drugim slabim kandidatom kako bi naši glasači u prvom krugu glasali za Bandića, a u drugom krugu bi onda podržali Bandića jer tada ne bi imali problema s tim da je to Bandić, nego bi podršku dali protivniku SDP-ova kandidata - nastavlja izvor iz HDZ-a.

U kuloarima se jučer mogla čuti još jedna spekulacija, a to je da Karamarko razmišlja i o podršci HSLS-ova kandidata Vladimira Ferdeljija.

Predsjednika HSLS-a Darinka Kosora ta je informacija iznenadila.

- Službeno sa mnom o tome nitko još nije razgovarao - kazao je Kosor.

U HDZ također, neslužbeno doznajemo, analiziraju anketu koju je provela agencija Ipsos Puls za portal Politikaplus prema kojoj Bandića podržava većina HDZ-ovaca. A i izvori bliski Bandiću tu podršku, doznajemo, smatraju najboljom opcijom.

Tajno dogovaranje

- HDZ ipak ima infrastrukturu i nešto novca, što Bandić nema, pa se ta suradnja čini kao dobro rješenje - kaže naš izvor.

A HDZ-ovci već mjesecima najavljuju da im je cilj da se u četiri najveća grada - Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci - izbore barem za jedno gradonačelničko mjesto. Kako je Rijeka tradicionalno SDP-ova utvrda, a Osijek čvrsto drže HDSSB-ovci, vodstvo HDZ-a najviše nade polagalo je u Split i Zagreb. Međutim, ime HDZ-ova kandidata za gradonačelnika u Zagrebu još se ne zna ni pet mjeseci uoči samih izbora. Kalkuliralo se s nizom imena, a iz HDZ-a stalno najavljuju da imaju kvalitetne kadrove, čija imena ne žele iznositi u javnost jer ih još ne žele otkriti političkim protivnicima. Ali sad je i više nego očito da HDZ još nema ozbiljnog kandidata za najvažniju političku funkciju u Zagrebu.

Poznato je da već dulje imaju ozbiljnih problema s kadrovima, pa su se neslužbeno na listi Karamarkovih navodnih želja za kandidate izredali Vedriš, Valentić, Blažević, Prgomet, Vitez. Redom su, navodno, potencijalni kandidati odbijali ponudu iako su javno većinom demantirali da im se itko iz HDZ-a obratio.

Nejasna situacija

- Istina je da bi Karamarko na čelu Zagreba najradije vidio Valentića. Otpočetka je bio prvi izbor, ali bojim se da on zbog zdravstvenih razloga neće - govorili su naši izvori u HDZ-u.

I izvori bliski bivšem premijeru Davoru Šternu govorili su da su šanse da on to prihvati minimalne, a i vodstvo HDZ-a prema njemu je, doznajemo, bilo prilično rezervirano.

Situacija u Zagrebu za HDZ još nije jasna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 10:22