KRONOLOGIJA KARIJERE

Uspon i pad Damira Polančeca

Karijera diplomiranog agroekenomista rodom iz Đeletovaca pored Koprivnice cijelo je vrijeme bila vezana uz Podravku, a ona ga je na kraju stajala i položaja
Zagreb, 140807.Damir Polancec, potpredsjednik Vlade za gospodarstvoSnimljen u zgradi Vlade, dvorana 127Foto: Vjekoslav Skledar / CROPIX-desk-
 Vjekoslav Skledar/ CROPIX

Damir Polančec

  • Rođen 25. lipnja 1967. , Koprivnica
  • oženjen, otac dvoje djece

1992. - diplomirao na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer agroekonomija. Prvi posao mu je bio u Dukatu gdje je radio kao tehnolog u proizvodnji topljivih sireva, a iste godine je dobio posao u Podravci zbog kojeg se vratio u Koprivnicu. Radio je kao referent zadužen za nabavu voća i povrća.

1994. – postaje komercijalni referent i viši komercijalni referent u Podravki d.d. za nabavu sušenog povrća, prvenstveno iz tranzicijskih zemalja.

1997. – napreduje na mjesto direktora središnje nabave Podravke d.d.

2000. – postaje član Uprave Podravke za ravzoj tržišta Hrvatske i jugostične Europe. Istovremeno postaje i predsjednik ženskog rukometnog kluba Podravka Vegeta, član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza, kao i član Upravnog odbora NK Slaven Belupo.

2003. – učlanjuje se u HDZ, a iste godine opis radnog mjesta mijenja mu se u člana Uprave Podravke d.d. zadruženog za razvoj internacionalnih tržišta na području srednje i istočne Europe te prekomorskih zemalja.

2004. – postaje predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Koprivnice.

2005. – već godinu dana kasnije uz Sanaderovoj vladi postaje potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za gospodarstvo. Na tom je mjestu zamijenio Andriju Hebranga koji dao ostavku. Nakon 13 godina napušta rodne Đeletovce i Podravku.

2008. – u novoj vladi premijera Sanadera postaje potpredsjednik i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva.

2009. – Sanader daje ostavku, a Polančec ostaje na istom položaju i nakon što je premijersku dužnost preuzela Jadranka Kosor. Priče o sukobu premijerke i njezinog potpredsjednika odmah su se počele širiti, a Polančec na kraju daje ostavku pod pritiskom koji se na njega sručio zbog afere Podravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 00:06