HIPOKRAT: NAJVEĆA KORUPCIJSKA AFERA U POVIJESTI HRVATSKE

USKOK: 'Pod istragom 26 zaposlenika i stručnih suradnika Farmala, 49 liječnika i jedna ljekarnica'; Trgovački putnik: 'Stvar funkcionira po principu ja tebi nešto, ti meni nešto'

Istraga je trajala gotovo tri mjeseca i pokazala da su stotine liječnika obiteljske medicine diljem Hrvatske godinama primali mito kako bi propisivali lijekove tvrtke Farmal

NOVO 16:55 - USKOK: Pod istragom 26 zaposlenika farmaceutske kuće, jedno trgovačko društvo, 49 liječnika i jedna ljekarnica

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s više policijskih uprava, provode kriminalističko istraživanje u operativnoj akciji „Hipokrat“ nad 26 zaposlenika jedne farmaceutske kuće, jednim trgovačkim društvom, 49 liječnika i jednom ljekarnicom zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće dobivena su od Nataše Škaričić, novinarke Slobodne Dalmacije, koja je i nakon toga nastavila svoja istraživanja ovog slučaja. Nakon potvrde osnovanosti ove informacije, provedena su kriminalistička istraživanja, izvidi i dokazne radnje.

Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeoosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012., u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičenih zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju liječnika i ljekarnika davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova.

Kako prikupljeni podaci i dokazi daju osnova za pokretanje postupka, to je dio osumnjičenika uhićen i po završetku kriminalističkog istraživanja osumnjičenici će biti ispitani u USKOK-u, nakon čega će biti donesena odluka o daljnjem postupanju, stoji u priopćenju USKOK-a.

CIJENE TOP 10 FARMALOVIH I KONKURENTSKIH LIJEKOVA

• Aldron, lijek protiv osteoporoze (4x70 mg) 94,08 kuna

• Forosa 70 (Lek) 69,30 kuna

• Astax, lijek protiv masnoća u krvi (20x10 mg) 33,40 kuna

•Statex (Pliva) 33,40 kuna

• Diklofenak retard, protiv bolova (20x100 mg) 18,17

• Naklofen (Krka) 19,24 kune

• Apazol, protiv želučane kiseline (8x20 mg) 62,72 kuna

• Zipantola (Pliva) 65,82 kuna

• Biprol, protiv visokog tlaka (30x5 mg) 32,06 kuna

• Bisobel (Belupo) 35,00 kuna

• Ibuprofen, protiv bolova (30x400 mg)15,43 kuna

• Ibuprofen (Belupo) 15,43 kune

•Lizinopril, protiv visokog tlaka (60x10mg), 46,80 kuna

• Amicor (JLG) 57,59 kuna

• Omezol, protiv želučane kiseline (14x20 mg) 52,73 kune

• Ultop (Krka) 52,73 kune

• Klavax, antibiotik (14x1g) 65,50, kuna

• Klavocin (Pliva) 65,50 kuna

• Azitrim, antibiotik (6x250 mg) 50,21 kunu • Sumamed (Pliva) 87,32 kune

16:43 - Trgovački putnik: Stvar funkcionira po principu ja tebi nešto, ti meni nešto

Objašnjenje je jednostavno, odgovara nam jedan trgovački putnik farmaceutske tvrtke na pitanje kako ‘osigurati’ suradnju sa liječnicima obiteljske medicine.

- Stvar funkcionira po principu ja tebi nešto, ti meni nešto. Dakle, vi ćete propisivati naše lijekove, a i ćemo vam omogućiti besplatno točenje goriva ili kupnju u jednom od trgovačkih lanaca - objašnjava. Zbog čega se baš išlo na liječnike obiteljske medicine, a ne na specijaliste u bolnicima, naš informator također ima jednostavno i detaljno objašnjenje.

- Kada nudite svoje proizvode, posebice one koje u našem poslu zovemo paralele, dakle generičke lijekove, koje imaju isti sastojak, ali nepoznato ime, nećete ići u velike gradove, već ćete ih nuditi po manjim mjestima. Razlog je jednostavan. U tim mjestima i dalje vrijedi princip - liječnik, svećenik i učitelj su zakon. I ako liječnik kaže baki da koristi taj lijek jer će joj pomoći oko snižavanja visokog tlaka, baka će ga poslušati. A on će dobit bon za gorivo, plaćeno putovanje, ili pak novac - kaže.

Osim propisivanja lijek za koji je dobio nagradu, naš sugovornik objasnio je i model prema kojem liječnici svoje pacijente, bez njihovog znanja, uključuju u postmarketinšku fazu testiranja nekog lijeka na način da im pripisuju lijekove određene farmaceutske tvrtke.

- Ta faza vam je kao ispitivanje učinkovitost nekog lijeka i nuspojave. Trgovački putnik ponudi liječniku određenu kompezaciju za svakog pacijenta koji će testirati lijek. Pacijent ne zna da uopće sudjeluje u takvoj studiji, a doktor prima naknadu za to. Studijom se omogućuje farmaceutskim tvrtkama da prilikom prezentacije lijeka drugim doktorima mogu reći kako su napravili studiju o tom lijeku i kako ge je isprobao veliki broj pacijenata - kaže.

Liječnici obiteljske medicine s kojima smo razgovarali kažu kako je takva praksa uobičajena da trgovački putnici osim svojih proizvoda, na što imaju pravo, nude i neke proizvode i usluge koji ne spadaju u njihovu domenu posla. Poput klima uređaja, setova za šivanje, ličenje ambulante i čekaonice ili pak popravljanje prozora. Kada se to dogodi, kažu nam liječnici, javlja se liječnička savijest.

Na pitanje poznaju li oni takve, odlučno negiraju ikakvo poznanstvo.

15:11 Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) podupire USKOK-ovu akciju "Hipokrat" kojom se žele razotkriti zloporabe u sustavu primarne zdravstvene zaštite iza kojih stoji farmaceutska tvrtke "Farmal" jer je svako otkrivanje zlouporaba među zdravstvenim djelatnicima u službi zaštite osiguranika HZZO-a i u službi zaštite novca koji osiguranici izdvajaju za zdravstvenu zaštitu.

HZZO će na svaki mogući način osigurati dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite osiguranim osobama. S obzirom na najave o kaznenih prijavama protiv liječnika obiteljske medicine, a kako se ne bi dogodilo da ijedan osiguranik ostane bez svojeg obiteljskog liječnika, HZZO je već ponudio sve oblike suradnje ravnateljima domova zdravlja i županijskim uredima mjerodavnim za zdravstvo radi organizacije rada doktora obiteljske medicine, stoji u današnjem priopćenju HZZO-a.

Ističu da će HZZO, ako neke ordinacije obiteljske medicine 'ispadnu' iz mreže javno zdravstvene službe, pronaći način da se organizira rad ordinacija kako njihovi osiguranici ne bi ispaštali i bili uskraćeni na bilo koji način kad je u pitanju zdravstvena zaštita.

15:09 Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo podupro je antikorupcijske akcije u zdravstvenom sustavu te je zbog njih izrazio žaljenje.

"Žalosni smo da ovakvih slučajeva ima i podupiremo otkrivanje elemenata za pokretanje kaznenog postupa protiv počinitelja", rekao je Minigo za Hinu komentirajući USKOK-ovu antikorupcijsku akciju u zdravstvenom sustavu.

Dodao je da korupcija nije u kodeksu medicinske struke te da će Hrvatska liječnička komora tek nakon akcije i pravomoćnih presuda moći pokrenuti disciplinski postupak protiv liječnika sudionika afere.

13:52 Oko 350 liječnika opće prakse iz svih gradova Hrvatske pod policijskom je istragom zbog sumnje na davanje i primanje mita, a Ministarstvo zdravlja podupire takvu akciju i svaku sljedeću koja će iz društva iskorijeniti korupciju, rekao je danas u Splitu na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ministra je, kako je sam rekao, o USKOK-ovoj akciji "Hipokrat" jutros kratko telefonom obavijestio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Opširnije pročitajte OVDJE.

10:31 - U Ludbregu i Varaždinu u tijeku je velika USKOK-ova akcija Hipokrat.

Slobodna Dalmacija doznaje da je uhićena cijela uprava tvrtke Farmal iz Ludbrega, koja je dio velike njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm , i to radi davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske kako bi propisivali lijekove iz njihovih pogona. Među uhićenima je i predsjednik Uprave Farmala Dražen Dedi, koji je pod pratnjom istražitelja doveden u prostorije tvrtke. Pretpostavlja se da je u tijeku pretraga dokumenata.

Pod istim sumnjama uhićeni su i svi terenski djelatnici tvrtke Farmal, njih 27.

Zajedno s Upravom tereti ih se zbog udruživanja radi počinjenja kaznenog djela. Na parkiralištu pred ulazom tvrtke nema automobila, prostorije su u mraku te nema znakova da se u njoj radi kao normalnim radnim danom. Ispred je parkiran samo automobil Državnog odvjetništva.

Farmalovi djelatnici sada se nalaze na ispitivanju u policiji, a popodne će biti dovedeni u USKOK.

Navodno će kazneno biti prijavljeno 50 liječnika opće prakse iz cijele Hrvatske koji su primili mito za favoriziranje lijekova Farmala.

Istraga je trajala gotovo tri mjeseca i pokazala da su stotine liječnika obiteljske medicine diljem Hrvatske godinama primali mito kako bi propisivali lijekove tvrtke Farmal i na taj način podizali promet tvrtke.

Najšokantnije je, međutim, saznanje da se radi o sistemskoj praksi, odnosno da gotovo sve farmaceutske kuće na ovaj način posluju s liječnicima, isplaćujući im novac na crno ovisno o količini propisanog lijeka.

Kako Slobodna doznaje , o početku akcije Hipokrat u jutarnjim je satima obaviješten i ministar zdravlja Rajko Ostojić

O akciji će biti obaviještena i njemačka Vlada, ukoliko se tokom ispitivanja svjedoka nedvosmisleno utvrdi da je Dermapharm sudjelovao u svemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:42