O AFERI HIPOKRAT I U SABORU

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora: 'Korupcija među liječnicima toliko je česta zbog okruženja u kojem su živjeli!'

'Mislim da treba pričekati da se otkrije što se zapravo dogodilo', rekao je Metelko

ZAGREB - Svakom liječniku kojemu se dokaže da je svojim pacijentima propisivao lijekove koji im nisu bili potrebni, samo kako bi ostvarili pravo na mito, treba oduzeti licencu , ustvrdila je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Biljana Borzan upitana za komentar afere u kojoj se više od 350 liječnika sumnjiči da su primali mito farmaceutske kuće Farmal kako bi propisivali njihove lijekove:

- Mi, liječnici, polažući hipokratovu zakletvu zaklinjemo se da ćemo raditi uvijek u interesu pacijenta. Ako se dokaže suprotno, onda sam za oduzimanje licence, ali iskreno se nadam da se ovdje ne radi o tome. Ovom akcijom je bačena velika ljaga na medicinsku struku i nadam se da će se što prije rasvijetliliti okolnosti, da se vidi što se događalo. S jedne strane, da li se radi samo, iako nije samo, da su liječnici uzimali novce ili su još uz to i ugrožavali zdravlje pacijenata? Nadam se da nije ovo drugo i da je motivacija bila samo financijska.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Metelko u Saboru je ustvrdio kako teško može vjerovati da se tako nešto dogodilo.

- Mislim da treba pričekati što se zapravo dogodilo. Kad razmišljam objektivno, u okruženju u kojem su nestale stotine milijardi u jednom razdoblju i desetine milijardi u drugom razdoblju, pitanje je u kakvom smo okruženju živjeli - rekao je Metelko te zaključio kako je okruženje u kojem su živjeli utjecalo na toliku pojavnost korupcije među liječnicima.

- Svi smo dio istog društva i ne treba se previše žuriti. Ne vjerujem da je to doseglo takve razmjere i to kao predsjednik zbora ne mogu prihvatiti. A onima kojima se dokaže da su propisivali lijekove koji pacijentima nisu bili potrebni, treba oduzeti licencu. To je, pored kriminala, velika medicinska pogreška, ako se dokaže .

Na pitanje, zašto se ovoliko dugo čekalo s akcijom, kad se godinama zna da liječnici primaju mito od farmacutske industrije, Borzan je zaključila kako se "sada, očito, u Hrvatskoj stvorila antikorupcijska klima"

- I to mi je drago jer pokazujemo zrelost kao društvo pokazujemo da postoji društvo u kojem nitko ne može raditi sve što se sjeti i društvo u kojem će se svatko osjećati sigurnije jer će ljudi znati da dolaze u bilo koju instituciju dobiti uslugu kakva im pripada bez da razmišljaju da li su korupcijski razlozi u podlozi - zaključila je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 12:31