TRAGEDIJA U ITALIJI

UMRLA DOK JE VISJELA NA UŽETU Anja je bila iscrpljena, rekla je ‘ne mogu više’ i zaspala...

Radijska voditeljica Anja Grgić (26) i dvije godine stariji kolega bez adekvatne su opreme krenuli u osvajanje surovog alpskog vrha. Zapeli su na silasku

Neiskustvo i nedostatak opreme kumovali su strašnoj pogibiji mlade hrvatske radijske voditeljice Anje Grgić (26) u noći sa srijede na četvrtak u talijanskim Alpama.

Četiri sata agonije

Anja i njezin dvije godine stariji prijatelj u srijedu ujutro krenuli su osvojiti jedan od Tri vrha Lavareda (Les Tre cime di Lavaredo) u Dolomitima, na području Južnog Tirola. Odlučili su se za najviši Gran cima (Veliki Vrh), koji doseže 2999 metara nadmorske visine. Do poslijepodneva su se uspjeli popeti, a nakon predaha krenuli prema podnožju. Tu su počeli problemi.

Na oko 2500 metara Anja je izgubila snagu. Bila je potpuno iscrpljena. Veliki vrh zahtjevan je te penjanje graniči s alpinizmom; iako nije potrebno zabijati klinove jer su već zabijeni kako bi se turistima olakšao pristup, na strmim liticama nužno je osigurati se užetom.

Četiri ispod ništice

Kada je iscrpljena Anja pratitelju rekla da se više ne može spuštati, on ju je čvrsto privezao uz stijenu te se nastavio spuštati kako bi pronašao signal za mobitel i pozvao pomoć. Ni on nije daleko odmakao. Nakon nekoliko stotina metara shvatio je da ne može dalje, padao je mrak, a on nije imao svu opremu potrebnu za noćni spust. Postalo im je jasno da su zapeli na stijeni okovanoj snijegom i ledom, na temperaturi koja se iz trenutka u trenutak nesmiljeno spuštala.

Sve do četiri ujutro mladić je povremeno dozivao djevojku kako bi je održao budnom. Nakon četiri sata Anja više nije odgovarala. Mladić je ostao zarobljen na planini sve do osam ujutro kada su na njega naišli austrijski planinari. Spasili su ga i alarmirali gorsku službu u Tobiachu (Dobiacco) koja je stigla helikopterom, no djevojci nije bilo spasa. Njezino smrznuto tijelo prevezeno je u mrtvačnicu u Tobiachu u Bozenskome autonomnom kotaru u Južnom Tirolu.

Kako piše Corriere delle Alpi, njihova oprema nije bila dovoljna za još zaleđene stijene: nisu imali kuke nego samo alpinističke cipele pa je to otežalo i usporilo silazak. Očito je da ni njezina odjeća nije bila dovoljna. Po noći je bilo hladno, temperatura se na planini spustila na četiri stupnja Celsiusa ispod ništice, a i puhalo je, prenosi Il Mattino di Padova. Ukrcali su i pratitelja, pothlađenoga, u šoku, ali neozlijeđenoga, te ga predali karabinijerima u Tobiachu. Talijanski mediji pišu i kako je dionica od 650 metara, koju Anja nije mogla prijeći, četvrtog stupnja alpinističke zahtjevnosti, uz pojedine dijelove petog stupnja zahtjevnosti.

Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), kaže kako je taj dio talijanskih Alpi zahtjevan za ljude koji nemaju mnogo alpinističkog iskustva. Iako je osiguran klinovima, ipak je potrebno znanje za penjanje, a naročito spuštanje, koje je često opasnije od samog uspona.

INFOGRAFIKA: Kako je došlo do velike tragedije na opasnom vrhu Južnog Tirola

- To je stijena, stalno je prisutna opasnost od pada, litice su vrlo strme. Nije potrebno zabijati klinove, dakle nije riječ o teškom alpinizmu, no ipak je vrlo opasno za one koji ne znaju - kaže Prizmić.

U alpinističkim krugovima Anja nije poznata, što govori o tome da je u penjanju vrlo vjerojatno bila amater-rekreativac. Njezinu smrt potvrdio je i Prvi radio čiji je bila zaposlenica.

Vjetar i kišica

- U dubokoj boli javljamo da je naša kolegica Anja Grgić tragično preminula. Točne okolnosti još se utvrđuju. Oproštaj od drage kolegice bit će u četvrtak, 26. lipnja, u Bjelovaru. Bila nam je velika čast poznavati je i surađivati s njom, te je ova vijest za sve nas veliki šok i gubitak - priopćili su.

Iako se svi slažu da je Anjin prijatelj učinio sve što je mogao kako bi je spasio, alpinisti nas upozoravaju da je u takvoj situaciji razdvajanje najgore što se može učiniti. Pothlađivanje se može usporiti grijanjem tijela uz tijelo, a dvoje ljudi može se međusobno održavati budnim, jer upravo san vodi u sigurnu smrt od smrzavanja.

- Teoretski se čovjek može pothladiti i na 25 stupnjeva ako nema zaštite od vjetra. Temperatura tijela je 37 stupnjeva Celzijevih i ono će uvijek činiti sve da održi tu temperaturu. Znači, trošit će više energije. Ako nemamo dovoljno potrebne odjeće ili izvor energije, tijelo će se postupno hladiti. Ako je u podnožju Tri vrha temperatura bila 20 stupnjeva, na 2500 metara sigurno je bilo oko ništice. Slabi vjetar od pet metara u sekundi ništicu pretvara u minus pet stupnjeva. Ako je bilo vlage, kišice, proces pothlađivanja ubrzava se i do tri puta - objašnjava nam Vinko Prizmić.

Ubrzano pothlađivanje

Kada temperatura tijela padne ispod 34 stupnja, dodaje, počinje stanje euforije izazvane slabom cirkulacijom i lošim dotokom krvi u mozak.

- Znali smo vidjeti ljude u euforičnom, konfuznom stanju, koji su se čak i skidali jer im je bilo vruće. Tada kreće sužavanje perifernih krvnih žila, jer tijelo brani vitalne organe, pa se smrzavaju prsti i udovi. Iduća faza je pad temperature na 30 stupnjeva, kada počinje san, odnosno koma iz koje je čovjeka nemoguće probuditi. Moj je savjet uvijek nositi mnogo zaštitne odjeće i skloniti se od vjetra što je više moguće jer drastično ubrzava pothlađivanje s obzirom na to da odnosi temperaturu tijela koje na taj način - zapravo - grije zrak. Nikako se ne smije zaspati - upozorava Vinko Prizmić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 05:28