TRAGIČNA SMRT RADIJSKE VODITELJICE

RODITELJI POGINULE ANJE 'Ona nije alpinistica. Nismo ni znali da će s dečkom ići osvajati planinski vrh'

Rekla mi je da ne želi ići u Italiju, ali nije htjela da joj propadnu karte za koncert, govori majka Anje Grgić

Neizmjerno tužni zbog gubitka kćeri jedinice i umorni od navale medija, Svjetlana i Željko Grgić jučer su se u Bjelovaru, neočekivano, ipak kratko prvi put obratili novinarima.

Mirni, staloženi i konkretni, unatoč tragediji, željeli su prije svega ispraviti pogrešne navode koji se objavljuju o njihovoj kćeri Anji Grgić, 26-godišnjoj radijskoj voditeljici koja je život izgubila prošlog tjedna u talijanskim Alpama.

Ona je sa svojim dečkom u Italiju otputovala u srijedu. Prema prvim informacijama koje su, pozivajući se na policijske izvore, objavili talijanski mediji, Anja je nastradala kad se s dečkom, inače iskusnim alpinistom, spuštala s vrha Gran Cimo, najvišeg od Tri vrha Lavareda u južnom Tirolu u Italiji. Uhvatila ih je noć i hladnoća, a Anja je zapela u snijegu.

Dečko je otišao po pomoć. Kad su je pronašli, bilo je prekasno.

Novinare su Grgići jučer na razgovor pozvali naglo i neočekivano, do Bjelovara nismo ni stigli, pa smo obraćanje medijima, uz dozvolu oca Željka, slušali preko zvučnika njegova mobitela.

- Anja nije alpinistica, kako se pisalo. Nikad nije pohađala niti završila bilo kakav tečaj alpinizma. Bila je planinarka rekreativka koja je voljela šetnje brdima, u okolici Bjelovara, po Učki i na Medvednici - naglasio je Željko. Također, roditelji tvrde da nisu ni znali da će Anja krenuti u uspon na neku planinu, dakle nije bilo planiranja alpinističkog pothvata niti pakiranja opreme.

- Anja je s dečkom trebala ići na koncert u Milano. Kupila je kartu. Prije polaska požalila mi se da joj se ustvari ne ide na put. Rekla sam joj da onda radije ostane kući, ali ona mi je odgovorila da je šteta ne otići jer su karte već kupljene - ispričala je majka Svjetlana.

Dečko V. P., inače tri godine stariji od Anje, stigao je po nju u srijedu autom i tada su je roditelji zadnji put vidjeli. Poslala im je tek poruku s granice.

- Javila je da napušta Hrvatsku i da će se ponovno javiti kasnije - pojasnio je Željko.

Okolnosti tragedije su zasad nerazjašnjene i pojavljuju se brojne sumnje i pitanja na koja će odgovor dati zapisnik o istrazi koju su proveli talijanski policajci.

Nejasno je zašto bi se Anja upuštala u tako ozbiljan alpinistički pothvat za koji nije obučena niti spremna.

Nejasne su i okolnosti same smrti te čitava uloga njenog pratioca.

Zbog svega toga on se, iako su bili u vezi, na zahtjev roditelja nije pojavio na Anjinom sprovodu u Bjelovaru.

Željko Grgić pak zasad oko toga ostaje zakopčan do grla u svojim izjavama.

Nikoga ne krivi dok u ruke ne dobije policijski zapisnik.

Grgići su obitelj rodom iz Vukovara, iz kojeg su pobjegli u srpnju 1991. Željko je suprugu i kćer odveo rodbini u Bjelovar i odmah se vratio braniti rodni grad.

Anja je stoga osnovnu školu i gimnaziju završila u Bjelovaru, i to s odličnim uspjehom, napomenula je njena majka, a onda je otišla studirati u Rijeku.

Roditelji je opisuju kao prekrasnu osobu koja je bila marljiva, skromna i uvijek spremna pomoći drugima.

Voljela je putovati. Između ostalog, volontirala je i u Caritasu, a onda se zaposlila na Prvom Radiju u Zagrebu.

- Rijeka joj je uvijek ostala u srcu, ali na moj zahtjev da nam bude bliže, došla je završiti studij povijesti umjetnosti i književnosti u Zagrebu - kaže Željko.

Anja je pokopana u petak, a roditeljima sada ostaje da čekaju policijsko izvješće koje im sigurno neće dati utjehu, ali bi moglo makar malo mira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 10:26