BORBA ZA GLASOVE

TAJNI PREGOVORI Karamarko nudi HSLS-u tri mjesta u Saboru i važno ministarstvo

Dok tajno pregovara s liberalima, šef HDZ-a javno daje do znanja da neće biti suradnje s onima koji misle drugačije
 Drago Sopta/CROPIX

Tri sigurna mjesta u Saboru i jedna ministarska pozicija u važnom resoru - toliko je Tomislav Karamarko spreman ponuditi HSLS-u za koalicijski ugovor s HDZ-om.

Za stranku koja se ne uspijeva probiti u parlament, bio bi to vrlo zanimljiv deal. Ni odlični Josip Budimir na mjestu ministra gospodarstva, što je kao mogućnost navodno u igri, također ne izgleda loše.

Plaćanje koalicije

Unatoč herojskoj prošlosti, HSLS je danas gotovo nepostojeća stranka. Trenutno ima rejting od 1,8 posto što je daleko od izbornog praga. Ali na toj je razini sada i HNS, koji iz Kukuriku koalicije vlada nekim važnim segmentima Hrvatske. Šef HDZ-a voljan je koaliciju s HSLS-om jako dobro platiti. Ne zato što bi sam bio sklon liberalnoj opciji nego isključivo iz interesa. Stranci je za pobjedu na izborima nužno otvaranje prema centru.

Statusni simbol

Taj dio biračkog korpusa - u kojem su nekadašnji lideri HDZ-a, Franjo Tuđman, Ivo Sanader, pa i Jadranka Kosor, prilično uspješno lovili - Karamarkovim je desničaranjem u velikoj mjeri odbijen.

Preuzimajući retoriku pravaških stranaka, HDZ se našao u zamci iz koje ni jedna od tih ultraških partijica nije uspjela naći izlaz. Koalicijski su im kapaciteti nikakvi. Ni HDZ ih nije htio uzeti u vlast. Savezom s jednom od liberalnih stranaka Karamarko se sada želi probiti iz samonametnute izolacije. Iskoračiti prema centru. Osim toga, HSLS je za njega politički zlatni rolex. Statusni simbol. Lijepo bi se vidjelo imati za partnera stranku Vlade Gotovca ili Dražena Budiše. Zato mu je toliko stalo do toga da HSLS podrži predsjedničku kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović.

Klonirani stavovi

Međutim, dok s jedne strane, daleko od javnosti pregovara s liberalima, Karamarko s druge strane javno šalje poruke koje bilo kakvu suradnju HDZ-a s bilo kojom strankom liberalne provenijencije praktično čine nemogućom. Njegove recentne izjave suprotne su elementarnoj liberalnosti. Svemu slobodno mislećem. Primjerice, najava da će HDZ, kad se vrati na vlast, pisati udžbenike povijesti. Ili ona da će sloboda mišljenja biti dopuštena isključivo za po doma, dok će u javnosti svi misliti isto, vjerojatno ono što se iz HDZ-ova ministarstva oktroirane istine propiše.

Takve ideje da bi cijela nacija morala reciklirati klonirane stavove Tomislava Karamarka, opasno bazde na nedemokraciju i autoritarnost.

Za čovjeka koji se karijerno formatirao u tajnim službama, možda su takvi obrasci logični. Možda se od stranke kojoj je vrhuška armirana policijskim kadrovima ništa drugo i ne može očekivati. Ali za zemlju jedva ukorijenjene demokracije - usto zemlju zaglavljenu u strašnoj ekonomskoj i socijalnoj depresiji, što je situacija koja oduvijek tendira politikama čvrste ruke - takvi su koncepti vrlo opasni. Sve što ovdje demokratski misli mora biti protiv Karamarkova plana orbanizacije Hrvatske. Kao što svaka liberalna politika mora biti protiv njegova načina prizivanja lustracije.

Postrojavanjem nacije u dva antagonizirana bloka, s linijom podjele koja je apsolutno nemoderna, šef HDZ-a posve ukida mogućnost artikuliranja svake liberalno-građanske politike.

Nasilje nad memorijom

Stranke se obično pokušavaju preporučiti i međusobno nadmetati kao nositeljice slobode i prosperiteta. HDZ danas čini upravo suprotno. Ispred njega idu bubnjevi zabrana i represije. Njegovi korifeji izjavljuju da će - kad se vrate na vlast - ukinuti i zabraniti ovo ili ono, istrijebiti ove ili one. Najava da će izbaciti Tita s trgova i ulica slična je teškoj grešci aktualne vlasti: ukidanju saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom. Jedno i drugo nasilje je nad memorijom.

Ivo Josipović ima širu podršku, a Kujundžić uzima glasove Kolindi

Dok SDP-ovci na sjednici Glavnog odbora planiraju pozvati sve sukobljene strane da složno podrže Josipovićevu kandidaturu, iz HDZ-a se čuju najave da su za svoju kandidatkinju priskrbili potporu HSLS-a.

No, naš izvor iz te stranke tvrdi da zasad takvih razgovora s HDZ-om nije bilo.

- Zadnji razgovori s HDZ-om bili su prije više od godinu dana - kaže naš sugovornik. Dodaje da su njima oba kandidata prihvatljiva i da tek trebaju odlučiti kome će dati potporu. Reformisti Radimira Čačića u utrci će podržati Ivu Josipovića, a što se tiče Čačićevih razgovora s HDZ-om, oni su se, doznajemo, uglavnom svodili na suradnju oko parlamentarnih izbora. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, tvrdi dobro upućen izvor, unatoč dobrim odnosima s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem u organizacijskom će smislu sve napraviti da bi pomogao Josipoviću. SDSS još nije, kako je kazao potpredsjednik te stranke Milorad Pupovac, razmatrao pitanje predsjedničkih izbora.

- Pratimo ono što se naziva pretkampanjom, nakon čega ćemo razmotriti pretpostavke za donošenje odluke hoćemo li i kome dati podršku - kazao je Pupovac. Iako izgleda kako je potencijal podrške Josipoviću veći od onog Kolindi Grabar Kitarović, važno je napomenuti da ona ima i veliku potporu Crkve i branitelja. No, i Kujundžić uživa potporu u tim krugovima pa je upravo to segment u kojem bi, ako se kandidira, mogao nanijeti najviše štete HDZ-u.

( R. Vuković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 11:20