INTERVJU S PREDSJEDNIKOM HSLS-A

DARINKO KOSOR OTKRIO JUTARNJEM Zašto sam odabrao Karamarka i HDZ kao partnere

Našli smo se u tome što isto gledamo na provedbu reformi i izradu gospodarskog programa te na stručnu vladu. A ta nova vlada posljednja je šansa za Hrvatsku
Zagreb, 100914. Trg zrtava fasizma 4.Sjediste HDZ-a.Potpisivanje Sporazuma o prijeizbornoj i poslijeizbornoj koaliciji izmedju HDZ-a i HSLS-a.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i Darinko Kosor.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednk HSLS-a Darinko Kosor prije dva dana potpisao je s HDZ-om koalicijski sporazum o prije i poslije izbornoj suradnji. Liberali su tako podržali HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, a zauzvrat su dobili tri mjesta u Saboru i vjerojatno jedno minstarsko mjesto ukoliko ta koalicija osvoji vlast. A zbog dogovora s HDZ-om, šef HSLS-a Darinko Kosor nije mogao izbjeći kritike oko političke trgovine.

- Obzirom da nije bilo trgovine, ne znam čime bi to trgovali. I Karamarko i ja smo jasno rekli kako do izbora neće biti nikakvog razgovora bilo o mjestima u Vladi, bilo o mjestima u državnim tvrtkama. Prvo treba pobijediti na izborima. Temelj naše suradnje je izrada gospodarskog programa. Normalno je da ćemo imati nekoliko mjesta u Saboru jer je to igralište za političke utakmice gdje ćemo sudjelovati. Za ostalo će kriterij biti stručnost - napravit će se pisani akt na koji način će se birati dužnosnici. To će biti prvi put u 25 godina da će jedna Vlada biti tako formirana. Druga stvar koja potvrđuje da nema nikakve trgovine je to što ćemo u šest mjeseci provesti sve reforme koje dosadašnje Vlade nisu provele, a posebno ova zadnja. Dakle, svaka trgovina izgubljena je u sadržaju onoga što smo dogovorili.

Kako mislite provesti reforme u samo šest mjeseci?

- U prvih šest mjeseci donijet ćemo odluke i zakone, a sama provedba će potrajati duže, a za provedbu nekih reformi bit će potrebne i godine.

Na kojim će reformama HSLS inzistirati, koje tri stvari smatrate najvažnijima?

- Prvo je smanjenje poreza, jer je Hrvatska jedna od porezno najopterećenijih država u Europi, zatim poticanje domaćih i stranih investicija i otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru. U Hrvatskoj u privatnom sektoru radi samo 600.000 ljudi. Jedan dio ljudi iz državne uprave ne treba otpuštati, nego ih treba stimulirati da se bave obrtom i poduzetništvom, da uz svoj rad ulažu i kapital. Bez toga neće biti oporavka.

Koliko ste dugo pregovarali s HDZ-om?

- Pozvali su nas na suradnju prije godinu dana u isto vrijeme kao i HSS, ali mi tada nismo bili spremni. Razgovore smo vodili zadnjih nekoliko tjedana i u posljednjem smo sve dogovorili. Našli smo se u tome što isto gledamo na provedbu reformi i izradu gospodarskog programa, te na stručnu vladu. A ta nova vvlada koja će doći posljednja je šansa za Hrvatsku. Ako bude loša, doći ćemo do bankrota. Hrvatska neće moći preživjeti još jednu lošu vladu.

Osim podrške Kolindi Grabar Kitarović, je li HDZ od vas još nešto tražio? I koji je vaš doprinos HDZ-u s obzirom na to da se HSLS ne može pohvaliti visokim rejtingom?

- Naš doprinos puno je veći od našeg rejtinga. Percepcija je da će se HDZ u suradnji s HSLS-om približiti političkom centru. Drugo, glavna je okosnica gospodarstvo, a ne svjetonazorska pitanja, i treće - HSLS je najstarija politička stranka sa svojom tradicijom i to nije nebitno. A što se tiče HDZ-a, nisu imali nikakve zahtjeve.

Donedavno ste oštro napadali HDZ da ne može izvući zemlju iz krize, a prije tri godine izašli ste iz Vlade Jadranke Kosor. Otkud taj zaokret?

- Iz Vlade Jadranke Kosor izašao sam jer je ona, pod pritiscima iz svoje stranke, odustala od provedbe gospodarskog programa. Ne kažem da ga nije htjela provesti, ali nije mogla. HSLS se nije nikome nudio. HDZ je nas pozvao na suradnju jer smo prije tri godine imali najbolji gospodarski program. Sad smo odlučili ponovno ući jer nam se više ne smije dogoditi da se zbog kukavičluka ili koketiranja s raznim skupinama događa da se ne provode reforme, kao što se dogodilo s Planom 21.

Sada napadate SDP, a svojedobno ste i s njima pregovarali pa niste uspjeli...

- Nikada nismo pregovarali.

Ili vas nisu htjeli?

- Ni to nije točno. Imali smo poziva od današnjeg premijera, ali htjeli smo sami probati na izborima. Nismo uspjeli, ali nije mi žao. Nekada treba biti hrabar.

‘Hrvate ne zanima svjetonazor nego kako platiti račune’

Rekli ste da je dogovoreno da svaka koalicijska stranka zadrži svoja svjetonazorska stajališta. Ipak, kako mislite surađivati s HSP-om AS?

- Ne vjerujemo da ćemo imati problema. To me uopće ne brine. Smatram da 99 posto hrvatskih građana ne zanimaju svjetonazorska pitanja, više ih brine kako će živjeti i platiti račune.

Kakav je vaš stav o lustraciji?

- Ja sam protiv lustracije. Besmisleno je to provoditi sada, 20 godina nakon stvaranja države. To je trebalo provoditi 1990. godine. Ni Tuđman nije bio za lustraciju. To je moj i stav HSLS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:13