PODIJELJENA STRANKA

Socijaldemokrati suglasni: U sukobu Bandića i Milanovića izgubio SDP

Za srijedu je sazvana sjednica Predsjedništva SDP-a, a Bandić bi mogao biti vruća tema sastanka na Iblerovom trgu

ZAGREB - Milan Bandić bit će isključen iz SDP-a čim krene prikupljati potpise za svoju predsjedničku kandidaturu, pa i u slučaju da još službeno ne objavio odluku o sudjelovanju na izborima, potvrđeno je iz vrha stranke.

Šteta nanesena SDP-u

Budući da rok za prikupljanje potpisa i podnošenje kandidatura počinje teći već sutra, moguće je dakle da će Bandić biti isključen iz stranke već tijekom ovoga tjedna. Za srijedu je sazvana i sjednica Predsjedništva SDP-a, a kako je potpredsjednik stranke Zlatko Komadina već javno zatražio da se tom prilikom raspravlja i o stanju u zagrebačkom SDP-u, Bandić bi mogao biti vruća tema sastanka na Iblerovom trgu.

- Raskol između Milana Bandića i Zorana Milanovića najviše je naštetio SDP-u - kazao je SDP-ov saborski zastupnik Davorko Vidović koji smatra da se situacija u kojoj se stranka danas nalazi mogla spriječiti.

Vidović se oko te teme složio sa Željkom Antunović koja je gostujući u “Nedjeljom u 2” izjavila da je raskol na relaciji Milanović- Bandić “borba ega” koja se mogla unaprijed spriječiti i koja šteti SDP-u.

- Ljudi koji vode stranku sigurno su odgovorni što se nije izbjegla ovakva situacija, a to se moglo. Žalosti me situacija da iz stranke odlazi jedan od članova Predsjedništva i jedan od njezinih istaknutijih članova. I još je gore da će se on direktno suprotstaviti našem kandidatu na izborima - kazao je Vidović.

Bandićev nasljednik

On smatra da se trebala prije u stranci otvoriti rasprava o tome tko ima kakve ambicije i želje što se tiče predsjedničke kandidature.

- Šteta je već napravljena. Treba vidjeti kako da ne napravimo još veću štetu i da se ne dogode u SDP-u još veći raskoli, podjele i frakcije - kazao je Vidović.

Na ambicije Željke Anutnović da se kandidira za predsjednicu zagrebačke organizacije SDP-a gleda pozitivno.

- Ona je sada sve podredila toj ambiciji. I koliko sam je shvatio, želi sanirati štetu i ujediniti stranku - kaže Vidović.

Jedan od članova Predsjedništva SDP-a, koji je želio ostati anoniman, a bliži je zagrebačkom gradonačelniku, smatra da situacija u kojoj se našao SDP u Zagrebu nije samo poraz Milana Bandića.

- Tehnički gledano to je poraz SDP-a jer stranka nosi odgovornost u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Zagrebu, a odbijanje rebalansa proračuna njihova je zajednička odgovornost. Ona je podijeljena i ne može stalno jedna strana opstruirati drugu stranu. No, najveću odgovornost nosi SDP - kazao je naš izvor.

Svi ga potiču da se kandidira

Također je dodao da trenutna situacija najviše koristi Milanu Bandiću, a šteti SDP-u.

- Svi ga potiču na kandidaturu: jedni, zato što žele da postane predsjednik, a drugi, zato što ga se žele riješiti - tvrdi naš izvor. Šteta je SDP-u već nanesena, a to će se najviše osjetiti na rejtingu kad Bandić izađe iz stranke i suprostavi se Ivi Josipoviću. On smatra da je neozbiljno da SDP uoči lokalnih izbora podržava gradonačelnika Bandića, a sada mu imputira da ne zna voditi grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:04