TREĆA STRUJA

Ako Josipović izgubi, tražit će se Milanovićev odlazak

Trećoj struji SDP-a svakako pripadaju Željka Antunović i Zlatko Komadina koji ne kriju ambicije unutar stranke
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - SDP i Milan Bandić definitivno se razilaze. Još je samo pitanje dana kada će Bandić biti isključen iz SDP-a jer se mimo odluke stranke odlučio kandidirati za predsjednika države.

U vrhu SDP-a imaju naznake da će to biti u četvrtak, samo dan nakon sjednice Predsjedništva. Ali datum Bandićeve kandidature više i nije važan, jer je njegov sukob sa stranačkim šefom Zoranom Milanovićem otišao tako daleko da bi Bandića čekalo isključenje i bez kandidature.

Figa u džepu

I dok u vrhu stranke zato tvrde da je Bandićevo isključenje još samo tehničko pitanje, dio stranačkih dužnosnika ipak upozorava kako će to ipak imati ozbiljnih posljedica i za SDP.

Predsjednik stranke Milanović već bi se danas na sastanku Predsjedništva mogao suočiti s drukčijim stavovima o slučaju Bandić jer će dio stranačkih dužnosnika situaciju sigurno tumačiti u skladu sa svojim ambicijama. A aktivnosti i stavovi pojedinih članova Predsjednštva proteklih mjeseci pokazali su da oni žele politički profitirati i na sukobu Milanović - Bandić. Svjesni su toga i na Iblerovu trgu.

- Jasno je da neki drže fige u džepu da naš kandidat Josipović ne pobijedi na izborima kako bi se oni onda mogli pojaviti kao spasitelji SDP-a - kaže jedan Milanovićev suradnik.

U nekim se stranačkim krugovima već govori i o trećoj struji, dakle grupaciji stranačkih dužnosnika koji ne podržavaju Bandića i njegovu kandidaturu, ali ne podržavaju ni način na koji Milanović vodi stranku.

Iako se ne može govoriti o frakciji, u tu grupaciju sigurno spadaju Željka Antunović, Zlatko Komadina i Zvonimir Mršić koji ne skrivaju svoje ambicije unutar stranke.

- Da, postoje SDP-ovci koji u tom sukobu ne podržavaju ni Milanovića niti Bandića, nego podržavaju SDP. Nijedan od nas nije veći od stranke - kaže jedan član Predsjedništva.

Novi lideri dolaze

U emisiji “Nedjeljom u 2” Željka Antunović je otvoreno rekla da ni Bandić niti Milanović nisu u pravu te je poručila da joj je glavni cilj ujediniti stranku u Zagrebu. Antunović želi biti predsjednica zagrebačkog SDP-a, za što se i kandidirala, a njen konačni cilj je pobijediti na izborima za gradonačelnika Zagreba i steći novu polugu moći unutar stranke. U tome ima podršku Komadine.

A u slučaju da Josipović izgubi izbore, gotovo je sigurno da će spomenuti dužnosnici SDP-a otvoriti pitanje odgovornosti Zorana Milanovića i pokušati se nametnuti kao novi lideri stranke.

Rat se može nastaviti u skupštini

Ako Bandić odustane od kandidature, u što malo tko vjeruje, ili ako izgubi predsjedničke izbore i ostane u fotelji gradonačelnika, politička bojišnica će se sigurno preseliti u zagrebačku skupštinu. Izvjesno je da će Milanovićevom voljom doći do raspuštanja gradske organizacije SDP-a koja je i dalje pod Bandićevom kontrolom. A onda bi vjerojatno Bandićevom voljom došlo i do raspuštanja gradske skupštine koju kontrolira Milanović. Novo odmjeravanje snaga tada bi uslijedilo na novim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 12:11