RAZDVOJENA OBITELJ

SKANDAL U IVANCU 'Blizanke moje pokojne sestre dali su nepoznatim ljudima, a ne meni'

Ujaka nisu uzeli u obzir ‘jer živi u inozemstvu’, a djeda su naknadno optužili da je zlostavljao djecu
 Getty Images

Dvije djevojčice, sestre blizanke u dobi od osam godina, kojima je majka, magistrica molekularne biologije zaposlena u jednom istraživačkom institutu, umrla prije šest godina, smještene su ove jeseni u udomiteljsku obitelj jer je Centar za socijalnu skrb pri procjeni s kim bi djeca trebala nastaviti živjeti “zaboravio” majčinu obitelj - baku, djeda i ujaka! Unatoč svim naporima, ne postoji mogućnost da se u ovom trenutku promijeni odluka: djevojčice će do daljnjega morati živjeti kod udomitelja.

- Teško nam je uopće povjerovati da se ovo događa i da je moguće da se takvo nešto dogodi, a još manje da nam se savjetuje da se s tim pomirimo i da prihvatimo stvari kakve jesu. Moja sestra je umrla od zloćudne bolesti, iza nje su ostala mala djeca koja su sada završila u udomiteljskoj obitelji poput djece za koju se nema tko brinuti, i to pokraj nas živih, spremnih i sposobnih za brigu o njima - kaže brat pokojne majke, ujak djece, koji sa suprugom od 2010. godine živi u jednoj nordijskoj zemlji.

Djevojčice i njihov danas 11-godišnji brat s roditeljima su živjeli u majčinoj obiteljskoj kući: u prizemlju su bili baka i djed, na prvom katu ujak, a na drugom katu djevojčice sa svojom obitelji. Krajem 2008. godine, kada su djevojčice imale dvije, a dječak pet godina, majka im je umrla od zloćudne bolesti.

Majčina bolest

Baka, djed i ujak maksimalno su sudjelovali u životu djece, osobito dok se majka borila s bolešću. Nakon majčine smrti otac djece se raspao. Nije se mogao nositi sa situacijom, a posebno je teško prihvaćao nastavak života u kući pokojne supruge. Nakon godinu dana preselio se s djecom k svojoj majci u drugoj županiji.

Djed i baka su isprva negodovali, ali su shvatili da moraju poštovati zetovu želju. Međutim, stvari nisu išle nabolje. U ljeto 2011. godine, dok su djeca s bakom i djedom po majčinoj strani bila na moru, saznali su da je otac na liječenju od alkoholizma.

- Shvatio sam da je situacija ozbiljnija nego što smo mislili. Odmah sam otišao u Centar za socijalnu skrb Ivanec da vidim što se događa i što će biti s djecom. Istaknuo sam da baka, djed i ja želimo biti maksimalno uključeni i ostavio im sve kontakte kako bi nas mogli obavijestiti o svemu što se događa - priča ujak.

Centar nikada nije nazvao nikoga od njih. Ujak je zvao ponovno i saznao da je ocu izrečena mjera nadzora nad roditeljskom skrbi kako bi mu se pomoglo da se nastavi kvalitetno brinuti o djeci.

Otac se odao alkoholu

Međutim, otac je odlazio na liječenje, apstinirao, ponovno pio. Djeca su redovito kontaktirala s bakom i djedom, kod njih su provodila većinu vikenda i ljetnih praznika. Tijekom novogodišnjih praznika sa 2013. na 2014. godinu baka i djed su u razgovoru s djecom saznala da se unuk preselio k teti, očevoj sestri, a da će djevojčice najvjerojatnije ići - u dom.

- Izbezumili smo se. Otac je odmah otišao u Centar da bi tamo saznao da je već pokrenut sudski postupak te da Centar sudu predlaže da se unuk povjeri na skrb teti, s kojom je jako blizak, a da djevojčice idu u udomiteljsku obitelj. Tata nije mogao doći k sebi, pitao je kako je to moguće da se djeca izdvajaju iz obitelji bez da se baku, djeda i ujaka išta pita i tražio je da se djeca povjere njemu i baki - priča ujak.

Angažirali odvjetnike

Međutim, saznao je da je sudski postupak pred završetkom, da Centar u svojem prijedlogu sudu nikoga od obitelji pokojne majke nije ni spomenuo - ni u pozitivnom ni u negativnom kontekstu, naprosto ih je prešutio - te je izravno predložio udomiteljsku obitelj za djevojčice, a tetu za dječaka, jer očeva majka nije pokazala interes za brigu o djeci. I sud je donio takvu odluku.

- Angažirali smo odvjetnike, nastojali na sve moguće načine da djeca ne odu udomiteljima. To su duboko traumatizirana djeca. Umrla im je majka, silno su privržena ocu s kojim ne mogu živjeti, a sad će djevojčice otići u potpuno nepoznatu obitelj - priča ujak.

Žalili su se na sudsku odluku, međutim, Županijski im je sud odgovorio da nisu stranke u postupku te da, ako je došlo do promijenjenih okolnosti, o tome sud treba obavijestiti Centar za socijalnu skrb. Koji to nije želio učiniti.

- Nakon što smo digli sve na noge, pisali Ministarstvu, uzeli odvjetnike, činili sve da djevojčice ne odu udomiteljima, Centar je počeo tvrditi da nas nije kontaktirao i da nas nije uzeo u obzir jer je moj otac, djed djece, zlostavljač, a ja ne živim u Hrvatskoj - priča ujak. Četiri mjeseca nakon što je već donesena sudska odluka o smještavanju djece, Centar je pribavio izjavu bake po očevoj strani da su djeca od bake i djeda iz Zagreba dolazila zlostavljana. Temeljem te izjave - četiri mjeseca nakon donošenja sudske presude - podnijeli su prijavu policiji.

Nepoznata prijava

- Ne znamo o kakvoj se prijavi radi jer policija ni do danas, gotovo pola godine od podnošenja, nije kontaktirala mojeg oca. A među optužbama, koje smo vidjeli u Centru, bilo je svega. Recimo, djed je optužen da je unuka zatvarao u podrum sa štakorima pokraj plinske peći. Da je to istina, trebali su poduzeti drastične mjere, odmah. Umjesto toga, u vrijeme podizanja optužbi za zlostavljanje djeca su bila kod tog istog djeda, kojeg je Centar pismeno obavijestio da ih odvede u Polikliniku za zaštitu djece da se utvrdi je li ih zlostavljao. Suludo - priča.

Djecu je vještačila psihijatrica Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, tim Poliklinike za zaštitu djece te psihologinja podružnice zagrebačkog Centra za socijalnu skrb na čijem području žive baka i djed. Nikakvo zlostavljanje nije utvrđeno.

Nova odluka u veljači

- Zagrebački Centar napravio je kompletnu obradu djeda i bake, vidio stambene uvjete, promatrao ih u interakciji s djecom i nije našao nikakve prepreke da djeca ne žive s njima - kaže ujak.

Djevojčice nisu odmah u veljači, kad je donesena presuda, odvedene udomiteljima. Otac je odgađao predaju do rujna. Stručnjaci kažu kako se sada ne može učiniti mnogo: sud je ocu oduzeo pravo da živi s djecom na godinu dana. Po isteku te godine, u veljači 2015., donosit će se nova odluka. Tada postoji mogućnost da djeca nastave živjeti s bakom i djedom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:21