RATNI ZLOČINI IZ 1991.

Šeks dao iskaz u DORH-u: Nema dokaza za pokretanje istrage protiv mene

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vladimir Šeks , potpredsjednik Hrvatskog sabora, danas se samoinicijativno javio Državnom odvjetništvu kako bi dao iskaz vezano uz svoja saznanja o ratnim zločinima za što ga opetovano proziva Amnesty International . Iskaz je dao pred Davorkom Radalj, zamjenicom u Odsjeku za ratne zločine DORH-a.

Šeks se na taj korak odlučio nakon što je Nicola Duckworth, programska direktorica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju ponovila da ta organizacija ima dovoljno dokaza temeljem kojih bi Državno odvjetništvo RH moglo započeti istragu o Vladimiru Šeksu, Tomislavu Merčepu i Davoru Domazetu. Riječ je o ozbiljnim optužbama, no isto tako i o ozbiljnoj organizaciji, kakva je Amnesty International, koja uživa veliku reputaciju u svijetu. Tijekom petka Šeks je, očitujući se o navodima Amnestyja, izjavio da kao predsjednik Kriznog stožera nije imao nikakvih vojnih ovlasti.

Šeks je oštro demantirao svoju povezanost sa zločinima, ističući da 1991. nije bio u poziciji zapovijedanja u Osijeku te da nema nikakvih osnova ni dokaza za pokretanje istrage.

- Ja nisam bio zapovjednik u kriznom štabu, vojni zapovjednik je bila sasvim druga osoba, rekao je Šeks, a prenosi HRT , koji dodaje da uopće nije bio u liniji zapovijedanja, ni u jednom trenutku i to je, kaže, ključna neistina.

U Amnestyju su svjesni da bi iznošenje optužbi na račun jednog visokog državnog dužnosnika, kakav je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, bilo krajnje riskantno i kompromitirajuže po njihov ugled, ukoliko za ono što tvrde ne bi imali čvrste dokaze. Stoga bi bilo zanimljivo znati što je sve Amnesty o ulozi Šeksa u ratnim zbivanjima u Hrvatskoj prikupio i na čemu temelji svoje stavove. Kad je 8. prosinca prošle godine Amnesty u Zagrebu predstavio svoje izvješće o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj prvi put je spomenuto ime Šeksa, Merčepa i Domazeta, Državno odvjetništvo reagiralo je vrlo brzo. Dva dana iza toga Merčep je priveden i pritvoren u Zatvorskoj bolnici za osobe lišene slobode, a protiv njega započela je istraga zbog zločina u Pakračkoj Poljani.

Šeksovo ime, međutim, od tada se nije spominjalo sve do opsežnog intervjua Nicole Duckworth današnjem broju tjednika Novosti u kojem je opetovala i nešto konkretnije pojasnila ranije tvrdnje. Za razliku od šutnje kojom je u prosincu popratioo izvješće Amnestyja koji ga je spomenuo u kontekstu ratnih zločina, Šeks je nakon opetovanih tvrdnji iz Amnestyja odlučio sam otiži u Državno odvjetništvo kako bi se oko optužbi očitovao. Nedvojbeno je da Šeks poznaje metodologiju rada te organizacija, kao i načela na kojima ta organizacija javno istupa jer je krajem osamdesetih prošlog stolježa, u vrijeme disidentstva u bivšoj državi, i sam surađivao s Amnestyjem.

Nije poznato što je Šeks rekao u svom iskazu DORH-u. Također, nepoznato je i što je Merčep rekao istražiteljima i koliko mu njegovo zdravstveno stanje omogućava iznošenje obrane, te je li u iskazima spominjao Vladimira Šeksa.

Jedno je međutim sigurno: Merčep je u više navrata prethodnih godina kada bi se njegovo ime spomenulo uz ratne zločine, osobito one počinjene nad civilima u Vukovaru u ljeto 1991., gdje je bio sekretar Sekretarijata za narodnu obranu, govorio kako o svemu što je činio sve zna i Vladimir Šeks.

Tu Merčepovu prijetnju mnogi tumače i glavnim razlogom zbog čega on već odavno nije procesuiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 22:56