NAPAD NA MEDIJE

Vladimir Šeks: Ispričavam se svima, jednostavno sam puknuo

Potpredsjednik Sabora objasnio je zašto je pojedine medije nazvao psima, hijenama i piranama...
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Vladimir Šeks ispričao se večeras u HTV-ovom Dnevniku zbog vrijeđanja novinara u intervjuu u Hrvatskom listu, zamolivši za razumijevanje.

- Ispričavam se svim novinarima i novinarskoj profesiji što sam reagirao na žestok i neprimjeren način, sa žestokim i neprimjerenim vokabularom.

Ali molim za razumijevanje, da se pogleda i druga strana medalje, da novinarsko društvo skrene pažnju na odgovornost svojih članova, djelatnika u tiskovnim medijima da govore istinu i da ne uništavaju tuđe sudbine i ljudske živote - rekao je Šeks na HTV-u. Ponovio je da unazad mjesec dana neke tiskovine nad njim provode okrutan, nesmiljen medijski linč kojim ga bezobzirno progone, optužuju i sude mu za najteže zločine.

- Ja sam jednostavno pod tim pritiskom, ljudski gledajući, puknuo i upotrijebio doista neprimjrene izraze i neprimjerenom žestinom sam reagirao na moje medijske progonitelje - kazao je potpredsjednik Sabora.

Podsjetimo, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks iznio je u intervjuu za Hrvatski list niz uvredljivih i vulgarnih izjava o medijima i oponentima na javnoj sceni, a novinare nekoliko hrvatskih redakcija naziva ”podzemljem”, “agentima stranih službi”, “hijenama” i “psima”.

Šeks se ranije danas našao na meti novinara koji prate Sabor. Spremno je pred mikrofonom odgovarao na brojna pitanja.

- U svom sam intervjuu točno utvrdio koji su to novinari koji se ponašaju poput hijena, pasa i pirana. Unatrag 30 dana jedna skupina novinara, koju sam identificirao, prema meni vodi specijalni medijski rat gdje me razapinju određeni pojedinci. Optužuju me i osuđuju za najteže oblike zločina bez ikakvih dokaza. Umjesto pravosudnih tijela, oni me na javnoj sceni čereče, ponizuju, vrijeđaju, kleveću protivno svim pravilima novinarske etike. To se odnosi na takve tipove. Moj istup nema veze s time što sam potpredsjednik Sabora, rekao je potpredsjednik Sabora te nastavio:

- Dovoljno je da se vi nađete u mojoj koži, da se 30 dana traži da se meni pusti krv. Da me se progoni, izbaci. Moj odgovor je bio oštar i slikovit. To su, nažalost, formalno novinari, a u biti najgori klevetnici i politički agitatori. Nisam uopće nervozan, to je klišeizirano objašnjenje. Mene se bjesomučno napada kako bi me se prikazalo u javnosti kao počinitelja najgnjusnijih i najbesramnijih kaznenih djela, kao izroda ljudskog roda. U nekim člancima se izravno poziva na moju fizičku likvidaciju, da me treba sravniti sa zemljom. To je linč. Ti koji tako pišu upregnuti su u određene interesne krugove i rade po njihovoj naredbi gdje mene, kao personifikaciju blistavih trenutaka novije hrvatske povijesti, treba diskreditirati, a time i hrvatsku povijest, izjavio je.

Šeksov intervju Hrvatskom listu komentirali su i saborski zastupnici.

Furio Radin, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava:

- Možemo imati zamjerke na medije, ali bi bez novinara svijet bio manje slobodan. Prema njima se treba odnositi na dostojanstven način. Novinari su dio demokracije.

Neven Mimica, potpredsjednik Sabora, SDP:

- To nije primjeren rječnik bilo kako da je teška situacija za Šeksa ili bilo koga drugog. Niti su novinari takvi niti ih takvim imenima treba nazivati.

Vesna Pusić, predsjednica Kluba zastupnika HNS/HSU:

- Kada kolegi tako popuste živci, možda bi bilo dobro da ode malo na dopust.

Boris Kunst, zastupnik HDZ-a:

- Morate razumijeti da je Šeks pod velikim pritiskom medija. Vjerujem da ne misli sve što je rekao.

Ivan Jarnjak, potpredsjednik Sabora, HDZ:

- Pitajte Šeksa. Nisam čitao. Ne bi komentirao.

Nenad Stazić, predsjednik saborskog Odbora za medije, SDP:

- Šeks postaje nervozan kao skotna mačka. Glosarij je stravičan. To može značiti da medijski napisi o njemu nisu bez osnova. To je oduvijek riječnik HDZ-a o novinarima. Tako je govorio i Tuđman, a i Jadranka Kosor vrši pritisak na HTV kad joj se ne sviđa neki prilog.. Predizborna je godina, oni gube izbore i znaju zašto ih gube - pokrali su narod.

Krunoslav Markovinović, zastupnik HDZ-a:

- U zadnje vrijeme u politici svi se slikovito izražavamo. Istina je da u novinarstvu ima svega, listova koji neutemeljeno optužuju. Svatko ima svoj stil, netko je u izražavanju žešći. Teško je, na Šeksa se vrši veliki pritisak, a ako se puno skuplja onda to i ekslodira.

Šemso Tanković, SDAH, zastupnik nacionalnih manjina:

- Tko vodi rat s medijima unaprijed ga je izgubio. No, I mi u saborskim raspravama imamo međusobnih rasprava od kojih mi je poslije neugodno u javnosti.

Josip Friščić, predsjednik HSS-a:

- Nije dobro generalizirati stvari. Ne može očekivati da ga svi vole, ali to ne znači da su odmah neprijatelji. Teško da takve izjave doprinose vjerodostojnosti u javnosti.

Josip Đakić, zastupnik HDZ-a:

- Potpisujem sve što je Šeks rekao.

Ivica Pančić, zastupnik Hrvatskih socijaldemokrata:

- Mislio sam da se stanje na političkoj sceni normalizira, ali me ovo demantiralo. Izbori ne mogu biti razlog nervozi. Ovakva politizacija ne sluti na dobro.

Andrija Hebrang, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a:

- Ne bih komentirao.

Darko Milinović, zamjenik predsjednice HDZ-a

- Nisam pročitao intervju koji je dao Šeks, pa ne bih ništa komentirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 22:56