AFERA STAN

SDP: Kosor nije imala pravo na stan; Josipović: Sve je prema zakonu

Predsjednik brani premijerku, a SDP je napada. Očito predsjednik države želi imati dobre odnose sa Predsjednicom Vlade, kaže jedan zastupnik SDP-a
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović branio je danas premijerku Jadranku Kosor u aferi oko načina stjecanja njezina stana. Josipović smatra da je premijerka stan koji je, podsjetimo, dobila od MORH-a, a u kojem je nekada živjela obitelj Drobac - stekla na zakonit način.

- Jedno je pitanje je li bilo ljudi poput gospodina Dropca, koji su na neprimjeren način bili tretirani i šikanirani u vrijeme kad pravna država u Hrvatskoj nije stanovala, i to je posebno pitanje. Mislim da tim ljudima država treba pružiti satisfakciju. A drugo je pitanje je li premijerka zakonito stekla svoj stan. Svi podaci govore o tome da jest i ta je tema za mene završena - rekao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija “S Predsjednikom uz kavu”. Šef države nije želio komentirati navodne pritiske premijerke na HTV zbog emisije u kojoj je ponovno aktualizirano pitanje njezina stana.

Za razliku od predsjednika države, u njegovoj bivšoj stranci SDP-u i dalje ostaju pri tome da nije sve čisto u vezi premijerkina stana.

- Niti prema Pravilniku koji je ukinuo Ustavni sud premijerka nije imala pravo na taj stan. Ona je stanarsko pravo i za manji stan, koji je mijenjala za ovaj veći, otkupila izvan zakonskog roka. To je moje mišljenje i pri njemu ostajem, a predsjednik isto tako ima pravo na svoje mišljenje - rekao je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Upravo je Dragovan uime SDP-a, prije mjesec i pol od DORH-a zatražio da ispita kako je premijerka stekla stan u kojem živi. Već sljedeći dan stigao je odgovor: sve je bilo prema zakonu. Josipović je, prema svemu sudeći, zbog DORH-ova zaključka stao uz premijerku.

Neki od SDP-ovaca međutim priznaju da su ipak očekivali malo drugačiju reakciju predsjednika.

- Očito je da predsjednik države želi imati dobre odnose s predsjednicom Vlade - rekao nam je jedan zastupnik SDP-a. Drugi je podsjetio da je prije pet godina, u vrijeme predsjedničke kampanje, i Mesić protiv Kosor izvlačio slučaj njezina stana. No, nakon što je postala premijerka Mesić to više nije spominjao, već se počeo pozivati na DORH-ov zaključak da je sve legalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:55