U restoranu Kalin u slovenskom mjestu Obrežju zelena linija razdvaja lokal na dva dijela. Jedan dio nalazi se u Sloveniji, dok vas svega jedan mali korak dijeli od drugoga - i prelaska u drugu državu - Hrvatsku.
Ispred restorana usamljeni granični policajac umire od dosade. Kuhar restorana izlijeće van u zaprljanoj pregači i poziva prijatelja s druge strane granice na partiju razgovora. Tako otprilike izgleda uobičajena svakodnevica neobičnog restorana.
"Gostilna Kalin" doslovno je nasukana na međunarodnoj granici koja se protegnula posred njegove glavne prostorije prije dva desetljeća.
Rezultat: hladnjak s hladnim pićima je sa slovenske strane, dok se gajba s praznim bocama nalazi s hrvatske.
Iako je restoran podijeljen između dvije susjedne države, u njemu nema potrebe za mahanjem putovnicom.
Vlasnik restorana Saša Josip Kalin nada se da će mu posao procvjetati ulaskom Hrvatske u EU.
U ovom trenutku, zemljani put koji vodi ispred restorana je blokiran, granični policajac ispred objekta dežura 24 sata, sedam dana u tjednu, dok lokalno stanovništvo mora imati posebnu propusnicu za obližnji kameni most kojim je moguće prijeći pješice ili na biciklu.
Svi ostali moraju proći kroz normalnu kontrolnu točku udaljenu nekoliko stotina metara.
- Teško mi se bilo naviknuti svaki put pokazivati osobnu iskaznicu na granici. Granica me doslovno ljutila - kazala je 46-godišnja sociologinja, koja i dalje kupuje kruh u Hrvatskoj.
- Blaži granični režim doista će nam olakšati život - kazala je.
Kalin, čiji se restoran nalazi pod okriljem slovenskog zakonodavstva, unatoč tome što ga granica dijeli na dva dijela, želi proširiti objekt s hrvatske strane, gdje se već nalazi vrt i dječje igralište.
I sada ne strahuje od glavobolja uzrokovanih teško probojnom administracijom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....