SUMNJE U RATNI ZLOČIN

Purdin odvjetnik: Podnosimo žalbu, učinit ćemo sve da ne bude izručen Srbiji

Vukovar, 100111.Obitelj Tihomira Purde koji je prije 5 dana uhicen u na granicnom prijelazu Zupanja-Orasje prema tjeralici Interpola Srbije na kojoj, kako se moglo doznati, nije opisano za sto se Purdu sumnjici, ali se spominje ratni zlocin protiv ranjenika i bolesnika. Tihomir Purda, danas 41-godisnjak, sudjelovao je u obrani Vukovara u jesen '91. u vukovarskoj cetvrti Borovo naselje, nakon pada vukovara odveden u logore u Srbiji. Na fotografiji Tihomir Purda.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

VUKOVAR -Iako je očekivao da će vukovarski branitelj Tihomir Purda (41) biti pušten na slobodu, njegov odvjetnik Josip Muselimović bio je u petak zatečen „neočekivanim preokretom situacije“. Purdi, naime, 18-dnevni ekstradicijski pritvor u KPZ-u Zenica u BiH istječe u nedjelju, 23. siječnja u 18 sati, no nakon što je istragom ŽDO-a Osijek utvrđeno da „ nema osnove za kazneni progon u Hrvatskoj “ zahtjev za izručenjem stigao je iz Srbije. Srbijansko pravosuđe zatražilo je i produženje pritvora.

- Odmah ćemo podnijeti žalbu Apelacijskom vijeću Suda BiH, u roku od 24 sata, i zatražiti da se Tihomiru Purdi ukine pritvor. Učinit ćemo sve da ne bude izručen Srbiji, s obzirom da prema svim pokazateljima nema elemenata za kazneno djelo za koje ga se tereti - rekao je Jutarnjem mostarski odvjetnik Muselimović.

Purda je u četvrtak bio doveden na Sud BiH gdje je trebao dati svoj iskaz, no njegov odvjetnik kaže da to nije učinio jer je i istražnim radnjama u Hrvatskoj utvrđeno da nema kaznenog djela.

- Purda je svjestan cijele situacije, no on je dobro i nema pritužbi na tretman u KPZ-u Zenica - zaključio je Muselimović.

- Srbija je uputila zahtjev BiH za izručenje Tihomira Purde jer je Hrvatska odbila zatražiti izručenje - prenio je beogradski B92 izjavu zamjenika srbijanskog tužitelja za ratne zločine Brune Vekarića.

Prema pisanju srbijanskih medija, Vekarić je rekao kako Tužiteljstvo Srbije sa žaljenjem prihvaća odluku Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koje nije prihvatilo predmet Tihomira Purde i da se nada da će Purdu pravosudni organi BiH izručiti Srbiji.

- Ukoliko bude izručen Srbiji, mi pozivamo sve monitore da gledaju taj proces koji će se odvijati kod nas. Isto tako, jamčimo svim osumnjičenima da će imati fer postupak ovdje - citirali su Vekarića na B92.

- Nečuveno je to što se događa. Zatočenici su nakon pada Vukovara prošli tešku kalvariju u srpskim logorima, da bi ih sumnjičila i za navodne ratne zločine teretila država koja više postoji, a onda se 20 godina kasnije događa slučaj Purda - komentirao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih konc logora (HDLSKL).

Dodao je kako bi „po tom principu, trebali biti zatvoreni svi oni koji su iz Srbije 1991. godine došli ratovati u Hrvatsku“. Rehak kaže da među braniteljima i logorašima vlada razočaranje jer su, kako tvrdi, hrvatske institucije „trebale raditi svoj posao da do toga ne dođe“.

- Neće biti dobro ako ovo eskalira - zaključuje Rehak. Purdina supruga Slobodanka s njihovo troje malodobne djece u Vukovaru je čekala njegovo puštanje na slobodu, no doživjela je novi šok.

- Čekali smo da nam se vrati, a onda opet šok. Nemam riječi, ne vjerujem da se sve to može događati - kaže Slobodanka Purda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:24