OTKRIVAMO

POSLJEDNJI LINIĆEV KADAR Tihomir Kralj zna da ga Milanović ne želi u Poreznoj

Bivšeg policajca Linić je stavio na čelo Porezne uprave neposredno prije smjene
 Dragan Matić/CROPIX

Tihomir Kralj zna da je na čelo Porezne uprave došao da bi s njega ubrzo i otišao! Siguran je da ga premijer Zoran Milanović neće ostaviti na poziciji na koju ga je uoči smjene postavio bivši ministar financija Slavko Linić: obavlja tehničke poslove ravnatelja!

Zamjenik ravnateljice Porezne Kralj inače je Linićev kadar, a u Poreznoj upravi je ostao kao posljednji “preživjeli” nakon rata između bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec s Linićevim suradnicima, pa i samim bivšim ministrom. Kralj je tako ostao bez svih šefova, pa ga zapravo nije ni imao tko smijeniti. Prvo je otišao najbliži Linićev bivši pomoćnik Branko Šegon zbog afere s HBOR-ovim kreditom koji je dobio za privatni biznis, potom je izbila afera s osječkim poduzetnikom Željkom Bilošem zbog čega je podignuta kaznena prijava protiv šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec koja je podnijela ostavku, a u konačnici je otkriven i skandal sa Spačvinim zemljištem i premijer se zahvalio ministru Liniću.

Nema šanse za ostanak

I ostao je još Kralj.

- Nema šanse da ostane na toj funkciji, pa Milanović sada ne može vidjeti te Linićeve kadrove, govori da se Linić okružio samim bivšim policajcima, inspektorima... - kaže nam izvor. Taj Linićev izbor Kralja pozdravio je svojedobno naš sugovornik iz SDP-a, koji je želio ostati anoniman, a dobro je bio upoznat s Kraljevim radom.

- Kada sam čuo da ga je Linić izabrao, pozdravio sam tu odluku. Kralj je osnivao policijski PNUSKOK, imao je iskustva kao kriminalist, a u Poreznoj je trebalo uvesti reda - kaže naš izvor. Također dodaje da ne vjeruje da će premijer zoran Milanović Kralja ostaviti na čelu Porezne uprave.

- Sada je očito da je tu postojao velik sukob na relaciji Linić - Milanović, ali siguran sam da ovo još nije kraj - komentira izvor.

Rad u Uskoku

Tihomir Kralj je početkom 90-ih radio na Odjelu organiziranog kriminaliteta u sjedištu zagrebačke Policijske uprave. Desetak je godina bio načelnik Odjela posebnih kriminalističkih poslova, a 2007. godine imenovan je za pomoćnika načelnika Uprave kriminalističke policije, pa za načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te je premješten na funkciju načelnika Odjela za droge u Ravnateljstvu policije.

U studenome 2009. premješten je na radno mjesto višeg predavača na Visokoj policijskoj školi u Policijskoj akademiji. Na proljeće 2010. prebačen je u Ministarstvo pravosuđa, kao savjetnik ministra, a potom kao tajnik Ministarstva pravosuđa.

U veljači 2012. imenovan je pomoćnikom ravnatelja Carinske uprave, potom zamjenikom ravnatelja Carinske uprave. U srpnju 2013. ministar Linić ga je povukao za zamjenika ravnatelja Porezne uprave, ali s ravnateljicom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec nikad nije uspostavio dobru suradnju.

Imovinska kartica

Nada Čavlović Smiljanec se, doznajemo, žalila da joj je Kralja u Poreznu doveo Šegon samo da bi nju nadgledao. Kralju se, pak, doznajemo, nije svidio njezin stil.

- Prilično ležerno je pristupala zahtjevima Državnog odvjetništva, policije, treba samo pogledati na koliko upita iz Porezne uprave nije odgovoreno - prepričava nam izvor blizak Kralju.

Kralj je kao tajnik Ministarstva pravosuđa svojedobno ispunio i imovinsku karticu iz koje je očito da je dobrog imovinskog stanja.

Naveo je, 2012. godine, da posjeduje tri stana (dva u Zagrebu i jedan na Krku), kuću na Krku te šumu, dvije oranice i jedno građevinsko zemljište također u Zagrebu. Dva automobila, čamac, ušteđevinu od 30 tisuća eura i 50 tisuća kuna te tri kredita ukupne vrijednosti od 140 tisuća kuna. Naveo je i da je nasljedstvom od roditelja stekao veći broj umjetničkih slika različitih autora te “kristalne predmete, čaše, vaze i druge ukrasne predmete neutvrđene vrijednosti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:36