NEZADOVOLJSTVO

‘Ovo je gore nego lockdown. Mrcvarenje. Iz tjedna u tjedan promjena radnog vremena‘

Ugostitelji su zabrinuti te razmišljaju o zatvaranju zbog prijedloga mjere o skraćivanju radnog vremena lokala
đ
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iako je Varaždinska županija u Zagreb poslala novi prijedlog strožih mjera, među kojima je i skraćeno radno vrijeme lokala do 20 sati, Nacionalni stožer taj je prijedlog odbio. No, varaždinske ugostitelje to ne tješi, "ako nisu danas, sutra će", kažu. Pa zdvojni zbrajaju računicu isplativosti.

- Opstat ćemo ili propasti - kaže Skender Pajaziti, vlasnik slastičarnice i caffe bara Nimfa u Varaždinskim Toplicama. On je ionako ostao bez najvjernijih gostiju - pacijenata na rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici koja se nalazi preko ceste. - Oni ne smiju van, isto kao i bolničko osoblje kad ima pauzu. Ali borimo se. Lokal je obiteljski i to nam je egzistencija. Promet nam je i dosad pao za 60 posto i već smo i sami razgovarali da skratimo radno vrijeme - kaže mladi gazda Nimfe.

I varaždinskom restoranu iz Michelinova vodiča - Bedem - večere su ionako već pale na nulu.

- Na koljenima nismo, a ne znamo hoćemo li pasti, pitanje je koliko će sve potrajati. Ako ovime spašavamo veću štetu - O.K., je li tako? - pita se suvlasnik Zlatko Novak.

Pub Medina škrinja, najfrekventnije mjesto za noćni izlazak u gradu, trpi najveću štetu. - Radili smo do ponoći, vikendom do tri, pa svaki dan do ponoći, pa do 22 sata, sad bismo trebali do 20 sati. Za nas je to propast i razmišljamo o zatvaranju dok sve ne prođe. Imamo 12 zaposlenih u dva lokala, gdje da svi rade do 20 sati? A uvjete za državne mjere ne ostvarujemo jer nam prihod nije dovoljno pao. U prosincu smo ušli u veliku investiciju, novi lokal Living rooms, koji nam sad 'smeta' za državnu potporu. Država zbraja prihod iz dva lokala, a ne računa da je to dvostruko više zaposlenih i dvaput veći troškovi. Bolje da zatvorim pa ću mirno spavati. Ljudi će na burzi dobivati naknadu - kaže Domagoj Marić.

I zaključuje: - Ovo je gore nego lockdown. Mrcvarenje. Iz tjedna u tjedan promjena radnog vremena. A Porezna traži 'šihterice'. Teško je rasporediti ljude da svi odrade zakonske sate i nitko ne dobije otkaz. Trebamo koncept u kojem će se sve službe međusobno pratiti - zaključio je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 22:36