SUBOTNJI ZBOR

Nasljednika msgr. Prenđe bira 6 svećenika

Privremeni upravitelj zadarske nadbiskupije izabrat će se u subotu, nakon pokopa msgr. Ivana Prenđe
 Vladimir Ivanov/CROPIX

ZADAR - Nesretan sam zbog toga što se stvorila nepotrebna polemika o tome treba li proglasiti dan žalosti ili ne zbog smrti nadbiskupa Ivana Prenđe. Konzultirali smo se na tu temu s ljudima iz zadarske Crkve, ali i s ministrima iz Vlade RH koja obično proglašava dan žalosti. Zakon je nedorečen, a morali smo uzeti u obzir i postupanje u budućim sličnim situacijama. Druga dilema je bila što zapravo znači proglašavanje dana žalosti. Znači li to da bi trebalo odgoditi i vjenčanja zakazana za taj dan? U redu je da je Županija proglasila dan žalosti i tako se jedinice lokalne samouprave ne trebaju pojedinačno izjašnjavati - rekao je na svom redovnom kolegiju gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić.

Prenđina lista

U Zadarskoj nadbiskupiji određeno je da će se privremeni upravitelj nadbiskupije izabrati sutra poslijepodne. Tada će se, nakon obreda sprovoda u zadarskoj katedrali, sastati šestorica svećenika, tzv. Zbor konzultora, koje je msgr. Prenđa prije imenovao, te će jedan od njih postati privremeni upravitelj Zadarske nadbiskupije. Svećenici koji čine Zbor konzultora (Zbor savjetnika) su: generalni vikar i katedralni župnik msgr. Ivan Mustać, ravnatelj zadarske Klasične gimnazije Ivana Pavla II. msgr. Joso Kokić, ravnatelj Svećeničkog doma “Zmajević” u Zadru i župnik u Radovinu don Srećko Frka Petešić, župnik Sv. Stošije u Biogradu don Zdenko Milić, župnik na Pagu don Igor Ikić i župnik iz Pridrage don Jure Zubović.

Šestorica svećenika privremenog će upravitelja između sebe izabrati tajnim glasanjem.

Tajno glasanje

Prijepori o danu žalosti došli su i do apostolskog nuncija u RH, nadbiskupa Marija Roberta Cassarija, koji je, očekivano, podržao proglašenje dana žalosti na području Zadarske nadbiskupije, a u cijeloj priči je angažiran i diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova, odnosno šef protokola Ivan Mašina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 20:16