ŠEF SPLITSKOG HNK

Mucalo: Tko kaže da nisam za ovaj posao? Pa gledao sam puno predstava!

 Vlado Kos/CROPIX

SPLIT - Novoformirano kazališno vijeće splitskog HNK-a među sedam kandidata za novog intendanta izabralo je pjevača i autora zabavnih glazbenih doskočica Duška Mucala (56). Odluku su obrazložili Mucalovim iskustvom u kazalištu, poznavanjem financija, ali i njegovom osobnošću jer vjeruju da će razrješiti brojne konflikte unutar i oko splitskog teatra.

Preostalih šest kandidata nije zadovoljilo kriterije kazališnog vijeća. Odluku o izboru Mucala za intendanta trebalo bi u srijedu potvrditi Gradsko vijeće, a potom amenovati i Ministarstvo kulture.

“Meni će kao intendantu splitskog HNK publika biti svetinja”, rekao je za Jutarnji kandidat za intendata.

Naravno, neću u kazalište dovoditi klaunove ni cirkuske predstave, ali mi je velika želja u teatar masovno vratiti publiku, pa mogu najaviti da će na repertoaru splitskog HNK ubuduće biti predstave koje gledateljima neće biti dosadne - dodao je Duško Mucalo.

- Nisam iznenađen njihovim odabirom, jer sam se za tu ulogu spremao skoro pola godine. Kako sam se spremao? Proučio sam mnogo literature, razgovarao sam s brojnim ljudima, odgledao gomilu predstava, proučio kazališni repertoar, a pretpostavljam da su me odabrali zbog 40 stranica programa u kojem sam sažeo moju studiju - priča Mucalo, kojeg šira publika zna kao estradnog pjevača s hitovima poput 'Anka vegetarijanka', 'Odakle se čisti riba', 'Ja sam zet skoro za pet', 'Došla marka dinaru na more'.

Ističe da na čelo HNK dolazi prvenstveno kao menadžer.

- Mnogi možda i ne znaju da sam po struci diplomirani ekonomist, kao i da sam jedanaest godina, sve do početka devedesetih, proveo radeći u 'Jugoplastici', od čega sam šest godina bio na rukovodećim mjestima - napominje Mucalo, koji će studiozno osmisliti repertoar splitskog HNK za sljedeću sezonu:

- Nema tu puno mudrosti: imat ćemo jedan svjetski i jedan domaći klasik, jednu komediju, dvije opere, četiri drame i jednu baletnu predstavu. O naslovima još ne bih, mislim da je prerano za to, pošto na dužnost stupam tek 1. listopada. Dotad ću nastupati na koncertima, pa tako i na Splitskom festivalu sa skladbom 'Hobotnica' - kaže novi intendant. Svjestan da će biti mnogo povika zbog njegovog izbora na to mjesto.

- Samo neka viču. Ja znanje imam, a s HNK me vežu brojne veze. Odgledao sam mnoge predstave, a mislim da je i u mojem estradnom radu jasna poveznica s teatrom. Konkretno, svaki bolji poznavalac mog opusa dobro zna da sam petnaest godina nastupao s grupom 'Prava kotka', poznatom po hitu 'Radnička odmara se klasa, plavi se Jadran talasa', koja je na pozornicama uvijek izvodila performanse. Nadalje, da se malo našalim, u stihovima mnogih mojih pjesama ima elemenata drame. Što se pak baleta tiče, opće je poznato da ja na sceni i plešem, a koreografiju mi rade profesionalne balerine - otkriva Mucalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 13:13