OČEKUJE PODRŠKU GRADA

Mucalo: Splićani jedva čekaju moj repertoar, neću odustati!

Izabran sam legalnim putem i očekujem da će me Gradsko vijeće podržati, kaže Duško Mucalo
 Nikola Vilić/CROPIX

ZAGREB - U ponedjeljak će splitsko Gradsko vijeće dati svoj komentar na to što me ministar kulture Božo Biškupić nije potvrdio za intendanta splitskog HNK. To je sve što imam za kazati, uz podsjećanje na činjenice da sam na to mjesto izabran legalnim putem.

Imam previše kvalifikacija

Dakle, Kazališno vijeće predložilo me Gradskom vijeću koje me također prihvatilo, i imam sve uvjete da budem intendant. Dapače, imam i uvjeta viška: na tom se mjestu traži deset godina staža u struci, a ja sam ih skupio 27, a uz to imam i status slobodnog umjetnika, što se uopće ne traži. Ali, nemam ja sad vremena previše razglabati, jer sam u velikom poslu.

Oštra reakcija Keruma: Biškupić je kukavica, Mucalo je žrtva

Posljednjih dana razgovaram sa svim članovima splitskog HNK, detektiram probleme i tražim rješenja. I, ne, neću tek tako odustati, a siguran sam da će uz mene biti članovi Gradskog vijeća - kaže Duško Mucalo na vijest da ga je ministar kulture odbio kao intendanta. Za vijest je neslužbeno doznao nekoliko sati ranije. Tada nam je rekao da je za sve kriva politika.

Izabrao šeficu Baleta

- Budimo realni, zbog čega je ministar to napravio? Zbog političkih igara? Kod mene ih nema. Nisam ja nikakav Kerumov čovjek, ja sam Duško Mucalo, umjetnik iz Splita koji želi dobro svom gradu i teatru. Jedini razlog Biškupićevog odbijanja može biti pritisak jednog dijela javnosti. Ako je tako, preporučio bih mu da malo bolje sagleda tko predvodi tu javnost.

Možda gospođa Mani Gotovac koja me naziva klaunom i uličnim zabavljačem, a zaboravlja da je upravo ona prva u kazalište dovela Severinu, odnosno estradu. Ne osuđujem je, ali ne mogu se načuditi da upravo ona sad viče protiv mog dolaska - kaže Mucalo, koji tvrdi da iza sebe ima veliku potporu Splićana koji jedva čekaju da vide kako je on zamislio kazališni repertoar.

- Mojih prvih 100 dana već je počelo. Uspio sam nagovoriti Almiru Osmanović da ostane šefica baleta, to mi je bio veliki uspjeh. Sa svim drugim ljudima iz teatra razgovaram i razgovarat ću, a i nakon ovakvog ministrovog poteza, nakon što se Gradsko vijeće očituje o svemu, ja još uvijek vjerujem da ćemo se 1. listopada u HNK svi skupiti i zajedno krenuti u nove pobjede - nada se Mucalo koji sebe naziva nevinom žrtvom medijskog linča.

Mislio sam na Aristofana

- Evo, novinari su mi izvukli program kojim sam osvojio Kazališno vijeće, podcrtali su svaku gramatičku grešku i počeli se zgražati nad pasusom u kojem piše da u programu neću zaobići svjetske klasike poput Aristotela. Naravno, svakom je jasno da sam mislio na Aristofana. Zato me iskreno razveselila reakcija meni nepoznatog čovjeka neki dan na splitskoj rivi. Prišao mi je i rekao: “Ne daj se, Mucalo. Ako treba, u teatar ćemo postaviti i Aristotelovu ‘Poetiku’”! - kaže Mucalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 15:56