NOVI ZAPLET

Marinac i Šestak darovali Fimi čak 150 milijuna kuna?

Istoga dana kada je potpisan osnovni ugovor između Podravke i Fime, potpisan je i prvi od četiri tajna aneksa ugovora
 Ranko Šuvar/CROPIX

KOPRIVNICA, ZAGREB - Darko Marinac i Zdravko Šestak, bivši šefovi Uprave Podravke, tajnim su ugovorima oslobodili varaždinsku Fimu svih obveza koje su nastale prilikom preuzimanja 10,6 posto dionica koprivničke tvrtke! To znači da Podravka, pravno gledano, danas od Fime ne može naplatiti ni kunu potraživanja. Te su odredbe regulirane s čak četiri aneksa ugovoru koji su Marinac i Milan Horvat potpisali 6. rujna 2007.

U sva četiri aneksa (dva je potpisao Marinac, a dva Šestak) jasno se i jednoznačno navodi: Podravka će podmiriti sve Fimine sadašnje i buduće obveze prema dionicama i zajamčiti da od Fime nikad neće tražiti povrat tog novca.

Oslobađanje od obaveza

Do tajnih aneksa, koje smo dobili na uvid u jednom odvjetničkom uredu, USKOK je uspio doći tek prije nekoliko tjedana. Nagađa se da su se uskočko-policijski istražitelji dokopali tih papira nakon Šestakova puštanja iz pritvora. Jesu li oni bili dio kriptiranih dokumenata u Šestakovu laptopu ili su se pojavili voljom Fimina šefa Milana Horvata, nije poznato.

Prema osnovnom ugovoru, Podravka od Fime Ami može u svakom trenutku otkupiti svoje dionice za 320 milijuna kuna: glavnica kredita iznosi 195 milijuna, Fima je sudjelovala sa 42 milijuna, kamate su 77 milijuna, a troškovi i naknade 8 milijuna kuna. U trenutku kupnje dionice su tržišno vrijedile oko 240 milijuna kuna, što znači da su ih Podravka i Fima u startu preplatile za čak 33 posto!

Prema tom ugovoru, Podravka ima i pravo prvokupa svih 10,6 posto dionica deponiranih na Malti, ali i svih dionica tvrtke Fima Ami.

Osnovni ugovor povoljan je za Podravku i zbog odredbe da Fima mora vratiti Podravki novac koji bi koprivnička tvrtka eventualno naknadno uložila u preuzimanje dionica. No, isti dan kad je potpisan osnovni ugovor, Marinac i Horvat potpisuju i tajni ankes ugovora kojim se Fimu oslobađa svih obveza koje bi Podravka preuzela prema kreditu!

I to nije sve. U siječnju 2008. Marinac i Horvat potpisuju drugi tajni aneks ugovora prema kojem Podravka preuzima sve Fimine obveze prema mjenici Erste factoringa, i to bez obveze da joj Fima vrati novac.





Stopiran posao s Mimovićem

Tu praksu nastavlja i Marinčev nasljednik Šestak, koji s Horvatom u siječnju 2009. potpisuje treći tajni ankes kojim se Podravka obvezuje preuzeti sve Fimine obveze prema Erste factoringu i tvrtki Prvi faktor. Šestak, konačno, u ožujku 2009. potpisuje i četvrti aneks ugovora kojim se prvi put navodi i točna svota koju Podravka “daruje” Fimi. Riječ je o 152 milijuna kuna: 107 milijuna kuna odlazi na mjenicu Erste factoringa koju je Podravka podmirila u siječnju ove godine, a ranije se podmiruje 20 milijuna kuna Fiminih obveza prema mjenici Prvog faktora i 15 milijuna kuna troškova koje je Fima prikazala u tom poslu. No, Podravka početkom ove godine, ne znajući za tajne anekse, pokreće ovrhu nad imovinom pravnih sljednika Fime, tvrtki Pluris i Validus, i to zbog mjenice Erste factoringa vrijedne 107 milijuna kuna koju je Podravka podmirila umjesto Fime. Ta je ovrha u međuvremenu postala pravomoćna, što Plurisu i Validusu onemogućava sklapanje dogovora sa srbijanskim poduzetnikom Rankom Mimovićem koji želi preuzeti varaždinske tvrtke.





Dubioze i zbog tvornice ribe Mirna

Jedan krak iznimno složenih poslovnih odnosa Podravke i Fime vodi i do rovinjske tvornice ribe Mirna. Podravka je lani Fimi dala 80 milijuna kuna kredita, a Fima je u zalog stavila 54 posto dionica Mirne koje su završile u Podravkinim rukama. Da je riječ o još jednom iznimno nepovoljnom poslu, pokazuje i Mirnin godišnji izvještaj za 2009. u kojoj je ostvaren neto gubitak od 4,3 milijuna kuna.









Aneksi nisu razlog da se Podravka ne naplati

ZAGREB - Predsjednik NO-a Podravke dr. Ljubo Jurčić upoznat je s pojavom aneksa koje su s Fimom navodno potpisivali bivši čelnici Uprave Darko Marinac i Zdravko Šestak, ali upozorava da ti ugovori u Podravki ne postoje.

Ništa službeno

Odnosno, nema ih u službenoj evidenciji kompanije.

- Kad je Podravka zatražila regresno pravo, odnosno ovrhu nad pravnim sljednicama Fime, nitko iz varaždinske tvrtke nije se pozivao na te anekse. Do prije nekoliko dana, dakle, ti dokumenti uopće se nisu službeno nigdje spominjali - istaknuo je Jurčić.

Predmet policije

Šef NO-a zbog toga smatra da aneksi koji su se odjednom pojavili također trebaju biti predmet uskočko-policijske istrage jer tih dokumenata nema u službenoj evidenciji Podravke. - Pitanje je, dakle, jesu li oni doista autentični ili je posrijedi nešto drugo - dodao je Jurčić i zaključio da to ne bi trebao biti razlog da se Podravka ne naplati od Fime uz pomoć regresnog prava.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 16:24