UVOZNO MESO

Lijanović junior: Smještaju nam jer smo kandidati za predsjednika i premijera BiH

zagreb, 130207carsko meso na ricetu, restoran bon appetitfoto biljana gaurina-posebni prilozi-
 Biljana Gaurina / CROPIX

BJELOVAR - Obitelj Lijanović našla se ovih dana u središtu višemilijunske afere vezane uz navodno lažno prikazivanje brazilskog mesa kao domaćega.

Mladi izdanak poznate hercegovačke obitelji Stipe Ivanković Lijanović, vlasnik zagrebačke Stipex-mesne industrije, negira sve optužbe te ih smatra početkom prljave predizborne medijske kampanje u BiH. - Uvozni lobi u BiH želi uništiti i ono malo industrije što je preostalo u Hercegovini. S tim podvalama koje ja u šali zovem uskrsnom čestitkom krenulo se sada prvenstveno stoga što su članovi moje obitelji kandidati za predsjednika i premijera. Kako je naša stranka u opoziciji i za njom se ne vuku nikakvi repovi, odlučili su tući po obitelji. Lijanovići, baš kao i sve druge mesne industrije, uvoze govedinu iz cijelog svijeta - ističe mladi Lijanović.

Lijanović nam je to ispričao na svojem ranču kod Bjelovara gdje namjerava izgraditi bioenerganu, farmu za tov junadi, voćnjak od 50 hektara, hladnjaču, plastenike i etno selo s desetak autentičnih drvenih kuća, golf vježbalištem i heliodromom - Bilogora mi se svidjela još otkako sam ovdje prije desetak godina počeo dolaziti u lov. S vremenom sam počeo otkupljivati zemljište za vlastite potrebe jer sam ovdje namjeravao izgraditi vikendicu, a ne baviti se poduzetništvom - objašnjava Lijanović, koji se vikendom najviše voli odmarati od poslovnih obaveza u tišini i miru ranča koji se prostire na pet hektara površine u Gornjoj Kovačici.

Za manje od godinu i pol dana otkupio je nevjerojatnih 400 hektara većinom zapuštene zemlje od privatnih vlasnika, uključujući i više od 250 hektara u napuštenom selu Cremušina te uložio više milijuna kuna kako bi prokrčio zemljište i priveo ga namjeni. - Do kraja iduće godine namjeravam uložiti desetak milijuna eura. Izgradit ću bioenerganu na gnoj i silažu kapaciteta jedan megavat, a također namjeravam proširiti postojeći kapacitet farme na oko tisuću grla. Početak izgradnje bioenergane planiram u svibnju iduće godine, a dovršetak u rujnu - kaže Lijanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:26