MLADI LIJAN PROTIV KORUPCIJE

Stipe Lijanović: ‘Pravosudna mafija u Bjelovaru pokušava mi oteti firmu u kojoj je 110 milijuna kuna imovine’

Pravosudna mafija u Bjelovaru pokušava mi oteti firmu Stipex-mesna industrija, u kojoj je 110 milijuna kuna imovine, sve što imam u Hrvatskoj. Riječ je o vili u Samoboru, luksuznom ranču s više objekata, bazenom i velikim parcelama zemljišta kod Bjelovara, nekoliko automobila najviše klase, radnim strojevima za poljoprivredu, te oko milijun kuna na računu... Ma, ja već pola godine ne mogu vjerovati što mi ta banda radi, ali strpljivo sam ih čekao da pogriješe kako bi ih mogao prijaviti nadležnim institucijama - teško optužuje nasljednik hercegovačke dinastije mesnih veletrgovaca Stipe Lijanović (31).

On je veoma mlad iz Širokog Brijega došao u Zagreb, prije desetak godina izazivao je pozornost skupim automobilima i vezama s atraktivnim ljepoticama, a posljednjih godina smirio se uz suprugu Sanju i djecu. Iz Samobora i Bjelovara posvetio se proširivanju obiteljskog mesnog carstva u Hrvatskoj.

Samo posljednjih mjeseci otvorio je nekoliko novih mesnica po zagrebačkim tržnicama, te se pripremao za dodatno osamostaljivanje od Lijanovićevih pogona u BiH, za razdoblje nakon 1. srpnja, kad Hrvatska uđe u Europsku Uniju, a njegova matična obiteljska firma ostane iza europskih granica.

Organizator skupine

- Organizator kriminalne skupine, koja mi pokušava oteti svu imovinu u Hrvatskoj, stečajni je upravitelj Branko Valentić. Ostali članovi udruženog kriminalnog pothvata su: bivši pravosudni policajac Romano Krajačić, njegova žena i sutkinja Prekršajnog suda u Bjelovaru Jasna Krajačić, odvjetnik iz Koprivnice Branko Rakitičan i sudac Trgovačkog suda u Bjelovaru Tomislav Mrazović. Stečajni upravitelj Romano Krajačić već mjesecima pokušava otvoriti stečaj nad mojom firmom da bi mi - u funkciji stečajnog upravitelja - oteo svu imovinu. On je intenzivno tražio vjerovnike moje firme Stipex i neke od njih nagovarao da podnesu prijedloge za otvaranje stečajnog postupka. To je i uspio napraviti čak tri puta, i u sva tri slučaja on je na neki način uspio biti imenovan stečajnim upraviteljem, govori mladi Lijanović. Objašnjava da se stečaj može pokrenuti nakon što je račun tvrtke blokiran više od 60 dana, te priznaje da je njegovu Stipex-mesnu industriju blokirala građevinska tvrtka koja mu je gradila objekte na ranču kod Bjelovara.

Dugovao je, priznaje, još nekoliko tvrtki, a najveći vjerovnik mu je Centar banka. No nikome od njih, kaže, nije bilo u interesu tražiti stečaj jer to znači i kraj plaćanja. A svima je plaćao pomalo, objašnjava, kad bi mu novac sjedao na račun, jer je takav dogovor postigao s većinom tvrtki kojima je ostao dužan.

- Većini vjerovnika dužan sam minorne iznose, po nekoliko tisuća kuna, i te sam dugove pomalo rješavao. No stečajni upravitelj Branko Valentić u ožujku 2012. pronašao je vlasnika tvrtke Poslovni park iz Velike Pisanice, kojem sam bio dužan nekoliko tisuća kuna, te ga nagovorio da mi otvori stečaj. Kako sam to dugovanje odmah podmirio, sutknja Trgovačkog suda Pleskal odbila je prijedlog za stečaj - objašnjava Lijanović. Nastavlja kako je Valentić ponovno u lipnju 2012. pronašao neku firmu, kojoj je on također ostao dužan par tisuća kuna, te vlasnika nagovorio da traži stečaj Stipexa.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:33