KRIZA AKTUALNE VLASTI

KULMINACIJA TIHE KRIZE U KOALICIJI Milanoviću je dosta: 'HNS ne moževiše tako kritizirati naše ministre!'

Nakon što je Dragan Kovačević na HTV-u omalovažavao Slavka Linića, SDP je odlučilo zaoštriti svoj stav prema HNS-u
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Gotovo je potpuno izvjesno kako će Dragan Kovačević morati napustiti položaj predsjednika Uprave Janafa. Unatoč pokušajima vodećih članova HNS-a da zaštite Kovačevića, čini se da Zoran Milanović inzistira na njegovu odlasku, potvrdili su Jutarnjem listu u vrhu hrvatske Vlade.

Ovo je, bez ikakve sumnje, najveća kriza u aktualnoj vlasti otkako je na izborima održanim 4. prosinca 2011. pobijedila takozvana Kukuriku koalicija na čelu sa Zoranom Milanovićem. U SDP-ovu dijelu Vlade smatra se da je Dragan Kovačević javno omalovažio ministra financija Slavka Linića i prešao crvenu crtu, poslije koje više nema mogućnosti isprike.

Porezna politika

Sve je počelo kada je Kovačević prošli četvrtak, gostujući u Dnevniku 3 na Hrvatskoj televiziji, grubo kritizirao najavu Slavka Linića o ograničenju minusa na računima građana. Otišao je toliko daleko da je indirektno preporučio ministru Liniću da više čita knjige iz ekonomije te mu objasnio kako ekonomska politika nije samo porezna politika. Može se pretpostaviti kako Kovačević nije očekivao ovakvu reakciju vrha Vlade. Kao pouzdani saveznik Radimira Čačića, bez problema je dobio direktorski položaj u Janafu, jednoj od najuspješnijih javnih kompanija u državi. Janaf nema konkurenciju i po strateškoj je važnosti druga tvrtka koja je pripala HNS-u - odmah nakon HEP-a.

Po svemu sudeći, napad na Linića predstavlja početak kraja Kovačevićeve karijere predsjednika Uprave Jadranskog naftovoda. Pouzdani izvori bliski premijeru Zoranu Milanoviću tvrde kako Kovačević mora otići, makar i po cijenu sukoba s HNS-om.

Figurativnim rječnikom, Kovačevićev nastup bila je kap koja je prelila čašu SDP-ova strpljenja. Sukobi su počeli još u proljeće prošle godine, uglavnom na relaciji Čačić-Linić, ali u to vrijeme Milanović je obojicu uspijevao držati pod kontrolom. Premijer je često nekritički branio Čačića, izazivajući i nezadovoljstvo unutar SDP-a.

Ali čim je zbog pravomoćne sudske presude iz Mađarske Čačić morao napustiti potpredsjednički položaj, krenuo je kritizirati Vladu. U HNS-u su eksplicitno napali SDP-ovu najavu poreza na imovinu, a jedan od najglasnijih bio je upravo Kovačević koji je na HTV-u najavio mogućnost referenduma protiv najavljenog poreza. U SDP-u su bjesnili na Čačića, a u neformalnim razgovorima izražavali nadu kako će se odnosi popraviti kad Vesna Pusić preuzme HNS.

Zategnuti odnosi

No onda je nedavnu najavu Slavka Linića o ograničenju minusa na tekućim računima upravo Vesna Pusić ocijenila kao odluku koja građane proglašava maloumnima. Iako je kasnije malo reterirala, Vesna Pusić suštinski nije odstupila od uvredljive opaske o ministru financija.

U SDP-u podsjećaju kako je HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar smijenila svog pomoćnika Milana Živkovića (koji je SDP-ov kadar u ministarstvu), premda je izvršavao dogovorenu politiku. To što je kasnije Živković vraćen na položaj, nije smanjilo ljutnju u SDP-u.

Kovačevićevo omalovažavanje Slavka Linića predstavlja kulminaciju sve zategnutijih odnosa između dvije glavne stranke u Vladi. Premijer Milanović čvrsto je odlučio smijeniti predsjednika Uprave Janafa, a sada treba vidjeti koliko će čvrsto sljedećih dana Vesna Pusić i HNS braniti Dragana Kovačevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:28