SVE ZA STABILNOST

VLADA IPAK ODUSTAJE OD POREZA NA NEKRETNINE? SDP popušta koalicijskim partnerima

Čini se da je SDP zbog mira u kući i opstanaka Vlade i dalje spreman popuštati svojim ključnim kolicijskim partnerima. Stoga će, po svemu sudeći, odustati od poreza na nekretnine, iako taj zakon ministar Slavko Linić već tjednima predstavlja javnosti i skuplja primjedbe kako bi izradio konačan prijedlog , piše Novi list.

Da je upravo porez na nekretnine najviše sporan HNS-u potvrdio je i predsjednik njihovog zastupničkog kluba Jozo Radoš koji je u intervjuu Jutarnjem listu čak kalkuluirao s mogućnošću izlaska iz Vlade, u slučaju da ga SDP pošalje u proceduru.

Kako neslužbeno doznajemo premijer Zoran Milanović razgovarao je o tom intrevjuu s potpredsjednicom Vlade Vesnom Pusić i posljedica toga je njezino priopćenje u kojem je u potpunosti odbacila opciju HNS-ovog napuštanja koalicije, ističuči da je ona stabilna.

Za tu stabilnost SDP će žrtvovati porez na nekretnine, ali neće propustiti javnosti objasniti što Hrvatska zbog toga gubi i tko je kriv, piše Novi list.

U SDP-u smatraju da je taj zakon trebao biti jedna od strateških reformi, podloga za promjene u sustavu socijalne skrbi i način na koji će se prikupiti sredstva kako bi se smanjila davanja gospodarstva odnosno zdravstveni doprinosi. Ako se to ne dogodi, SDP će odgovornim proglasiti HNS. Dijelom je to jučer naznačio i sam ministar financija Slavko Linić.

– Ne bude li tog zakona, neće biti ni smanjenja doprinosa u zdravstvu, a onda to znači da moramo odustati od dijela naših planova koji se tiču rasterećenja gospodarstva, kazao je Linić. Dodao je i da je Plan 21 predviđao uvođenje poreza na imovinu, kako bi se smanjili doprinosi, odnosno nameti na radničke plaće, a teret financiranja zdravstva prebacio na bogatije građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:32